Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανατολικά της Λακωνίας

Άγνωστο το ρήγμα που προκάλεσε τη δόνηση
Παρασκευή, 29 Αύγουστος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανατολικά της Λακωνίας
Με δυναμική «επίσκεψη» του Εγκέλαδου ξύπνησαν το πρωί της Παρασκευής 29/8 οι κάτοικοι της Λακωνίας. Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,  σημειώθηκε στις 6.44 το πρωί, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης και 58 χλμ. βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, στο Μυρτώο Πέλαγος. Στα 5,7 Ρίχτερ προσδιόρισε το μέγεθος του σεισμού και το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο USGS, ενώ σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ. Τρία λεπτά, μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός της τάξης των 4,7 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο, ένδειξη σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη Λακωνία, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε λόγω της μεγάλης διάρκειας του φαινομένου. Ο σεισμός, που είχε ενδιάμεσο εστιακό βάθος περίπου 80-85 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, ταρακούνησε σχεδόν τη μισή Ελλάδα, αλλά κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές υπήρχε αίσθηση ότι δεν ήταν ένας ο σεισμός αλλά πολλοί μαζί.
Μέχρι και χθες δεν είχαν υπάρξει  αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Φόβοι για το άγνωστο ρήγμα
Το επίκεντρο του σεισμού της Παρασκευής βρίσκεται κοντά στην περιοχή, όπου είχε σημειωθεί η ισχυρή δόνηση των 6,5 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο το 2008. Αυτό που ανησυχεί τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα στην περιοχή. Πιθανότατα, λένε, πρόκειται για φαινόμενο που έχει τη βάση του στην μετακίνηση της Αφρικανικής πλάκας. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ανάλογο με το μεγάλο σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που έγινε στα Κύθηρα το 2006. Πλέον οι ειδικοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην περιοχή και παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα.
Καθησυχαστικός, ωστόσο, εμφανίστηκε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος είπε ότι «αυτοί οι σεισμοί βάθους, είναι σεισμοί που δε συνοδεύονται ούτε από πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν τα φαινόμενα ντόμινο, τα οποία είναι συνήθη κυρίως σε μεγάλους επιφανειακούς σεισμούς».
«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Τέτοιοι σεισμοί δεν μας δημιουργούν κάποια προβλήματα», πρόσθεσε.
«Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός», τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti