Απαγορευτικό το ταξίδι με αυτοκίνητο λόγω ανατίμησης των διοδίων,

λέει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απαγορευτικό το ταξίδι με αυτοκίνητο λόγω ανατίμησης των διοδίων,
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 60%. Πέρα από τους ίδιους τους διερχόμενους, που σκέφτονται σοβαρά να τραβήξουν χειρόφρενο στις μετακινήσεις τους, μιας και το αυτοκίνητο έχει καταστεί πλέον μέσο πολυτελείας, δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η εν λόγω απόφαση στους εκπροσώπους του Τουρισμού Πελοποννήσου.
Και ενώ οι τσέπες των πολιτών αδειάζουν, με αποτέλεσμα ένα ταξίδι ακόμα και μικρών αποστάσεων να καθίσταται απαγορευτικό, οι εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου φέρνουν στο προσκήνιο ένα βασικό «αγκάθι» για την οικονομία της χώρας και ειδικά της Πελοποννήσου, ως αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αποφάσεων με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητόδρομων.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΤΟΠ, χαρακτηρίζει αλόγιστη την ανατίμηση των διοδίων ειδικά στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα, που στηρίζεται ως επί το πλείστον στην προσέλκυση επισκεπτών από την εσωτερική αγορά.
Η δυσαρέσκεια και η έντονη ανησυχία είναι διάχυτη στους εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι φοβούνται τη δημιουργία αρνητικού κλίματος σε μια περιοχή όπως η Πελοπόννησος, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ως επί το πλείστον αποβλέπει στον εγχώριο τουρισμό, προσελκύοντας επισκέπτες που χρησιμοποιούν για τις διακοπές τους το αυτοκίνητο ως μεταφορικό μέσο».
Στα εμφανώς παράλογα της υπόθεσης συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι αυξήσεις διοδίων αφορούν ακόμα και σε αυτοκινητόδρομους, η κατασκευή των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως το οδικό τμήμα Κορίνθου-Πάτρας. Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία, σύμφωνα με τον ΤΟΠ, έρχεται να προστεθεί στο αρνητικό ρεκόρ που έχει σημειώσει η Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ακριβότερα διόδια παγκοσμίως.
Μεσούσης, λοιπόν, μιας ασθμαίνουσας οικονομίας και την ώρα που η τουριστική ανάπτυξη περιορίζεται μόνο στις πλάτες των επιχειρηματικών του κλάδου (για καλύτερες προσφορές τιμών και για αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες) οι αυτοκινητιστές πολυσύχναστων δρόμων της Πελοποννήσου βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ήδη από τις 4 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικό παράδειγμα, το σκέλος Αθηνών-Κορίνθου, όπου οι οδηγοί καλούνται να καταβάλλουν αυξημένα διόδια και στις δύο κατευθύνσεις των σταθμών της Ελευσίνας και του Ισθμού, ενώ έχουν ήδη προστεθεί και λειτουργούν πλευρικοί σταθμοί για την απαγόρευση της χρήσης του επαρχιακού δικτύου χωρίς επιβάρυνση.
«Δε νοείται τουριστική ανάπτυξη μόνο με τη συμβολή των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου», επισημαίνει ο ΤΟΠ, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να συμβάλλει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένων, μάλιστα, των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, θεωρεί απαράδεκτη και απόλυτα εσφαλμένη κίνηση την εκρηκτική αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων, που στην ουσία εκτινάσσει το κόστος μετακίνησης.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι τουριστικοί εκπρόσωποι της Πελ/σου μιλούν για ανεπανόρθωτο πλήγμα τόσο σε επιχειρηματίες αλλά κυρίως στον Τουρισμό, επισημαίνοντας ότι οι σαρωτικές αυξήσεις στους αυτοκινητόδρομους καθιστούν -σε πολλές περιπτώσεις- το αεροπλάνο προσφορότερο μέσο μετακίνησης.
Κρίνουν δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, το συγκριτικό πλεονέκτημα της οποίας είναι ο τουρισμός, λόγω των πλούσιων τουριστικών της πόρων, της παραγωγικής της διάρθρωσης και της γεωγραφικής της θέσης θα πάρει την κατιούσα και πως θα βλάψει την εξέλιξη πολλών περιοχών, οι οποίες υπολείπονται ικανών τουριστικών υποδομών.
Οι φορείς της Πελοποννήσου φωνάζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί ίσως το δυναμικότερο τομέα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti