Ανοιχτά τα καταστήματα όλο το χρόνο στις τουριστικές περιοχές της Λακωνίας

Οι πιστοί του μέτρου και οι εξαιρέσεις στην Περιφέρεια
Τρίτη, 12 Νοέμβριος 2013 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοιχτά τα καταστήματα όλο το χρόνο στις τουριστικές περιοχές της Λακωνίας
Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου -ή τουλάχιστον τις περισσότερες- θα είναι τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές της Λακωνίας, σύμφωνα με κοινή απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ντίας Τζανετέα και των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων του νομού.
Έτσι, σε Γύθειο, Μυστρά, Αρεόπολη και σε όλη την περιοχή της Μάνης τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, ενώ στη Μονεμβασιά από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, κλειστά θα παραμένουν τα καταστήματα σε Σπάρτη, Μολάους και Νεάπολη, πέρα από τις επτά Κυριακές του χρόνου που βάσει νόμου θα πρέπει υποχρεωτικά να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό.
Η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, που φαίνεται να συμφωνεί στο «ποτέ την Κυριακή», σχετίζεται άμεσα με την τουριστική κίνηση στην πόλη καθʼ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που αν υπήρχε ίσως επέτρεπε -έστω και πιλοτικά- τη δοκιμή του εγχειρήματος. Πέρα από τις πάγιες απόψεις τους ότι η οικονομική ύφεση και οι πρόσθετες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος είναι αποτρεπτικές για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, δεδομένης της ήδη μειωμένης εμπορικής κίνησης, στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Στην υπόλοιπη περιφέρεια Πελοποννήσου και με εξαίρεση την Καλαμάτα, στην οποία η τουριστική κίνηση έχει σπάσει όλα τα κοντέρ, τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές θα παραμένουν ανοιχτά τις περισσότερες αν όχι όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ειδικότερα, στην Αρκαδία, ανοικτά θα είναι τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους σε Δημητσάνα, Παράλιο Άστρος, Βυτίνα, Λαγκάδια, Τυρό και Λεβίδι. Σε Τρίπολη, Άστρος, Λεωνίδιο και Μεγαλόπολη, θα είναι ανοικτά μόνο τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος, καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Στην Αργολίδα, αποφασίστηκε να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, από 1ης Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου, σε Ναύπλιο, Μυκήνες, Τολό, Δρέπανο, Πόρτο Χέλι, Θερμησία, Ερμιόνη, Αρχαία Επίδαυρο και Ασκληπιείο, ενώ κλειστά θα είναι στο Άργος και στον υπόλοιπο νομό Αργολίδας. Εξάλλου, η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, για τουριστικούς λόγους, να ανοίξουν τα καταστήματα σε όλη την Αργολίδα ακόμα και όλες τις Κυριακές του χρόνου, μετά από αίτημα Εμπορικού Συλλόγου.
Στη Μεσσηνία, ανοικτά την τελευταία Κυριακή του χρόνου θα είναι τα καταστήματα σε όλο το νομό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς του νομού, όπως η Καλαμάτα και η Κυπαρισσία, δεν προβλέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου, πλην αυτών που ο νόμος ορίζει. Επίσης, ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους θα είναι τα καταστήματα στη Δυτική Μάνη, στη Μαραθόπολη, στο Κοπανάκι, στη Γιάλοβα, στην Οιχαλία και τη Φοινικούντα. Από 1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι ανοικτά τις Κυριακές τα καταστήματα στην Κορώνη, ενώ την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου και τις τρεις πρώτες του Αυγούστου, ανοικτά θα είναι στο Πεταλίδι. Από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, θα ανοίγουν τις Κυριακές τα καταστήματα στην Πύλο, ενώ στη Μεθώνη ανοικτά θα είναι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Στην Κορινθία θα είναι ανοικτά τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους σε όλο τον νομό, ενώ ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου θα είναι στο ιστορικό κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου, στη Δημοτική Ενότητα Στυμφαλίας, Φενεού, στους Αγίους Θεοδώρους, στα Τρίκαλα, στην Καρυά και στην περιοχή Ευρωστίνης-Ροζενών. Στο Λουτράκι, την Περαχώρα και στο Γαλατάκι, θα είναι ανοικτά τις Κυριακές από 1η Απριλίου έως και 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Ανοδική η κίνηση στη Σπάρτη κατά το εκπτωτικό δεκαήμερο
Παρά το γεγονός ότι στην εμπορική αγορά της Σπάρτης τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, εν μέσω της πρώτης εκπτωτικής περιόδου, όπως εξάλλου είχε αποφασιστεί από τον τοπικό Σύλλογο, η κίνηση του δεκαημέρου έχει θετικό πρόσημο.
Τα συμπεράσματα από την έρευνα που διεξήχθησαν από την ΕΣΕΕ και το ΙΝΕΜΥ με τη συμβολή -σε τοπικό επίπεδο- του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, στο πλαίσιο της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, έδειξαν αύξηση των πωλήσεων +11% έως +20% για τα καταστήματα της πόλης. Πάντως, παρά το γεγονός ότι προ εκπτωτικής περιόδου τα καταστήματα προέβησαν σε προσφορές της τάξης του 10%, ο Οκτώβρης και για τους εμπόρους της Σπάρτης θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό «άνομβρος», εξαιτίας και της αναμονής του δεκαημέρου, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πτώση των πωλήσεων.
Όπως και να ʽχει, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα, που εξήχθησαν για την εμπορική κίνηση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας το δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δεν αποτελούν γνώμονα για την αποδοτικότητα ή μη του μέτρου αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Κάνει, μάλιστα, λόγο για γενικές διαπιστώσεις, οι οποίες, όπως σημειώνει, μπορούν πολύ περισσότερο να περιγράψουν την κατάσταση της αγοράς παρά να ερμηνεύσουν ή να προβλέψουν την πορεία της.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti