Αναβαθμισμένο το φετινό «Spartan Race» στη Σπάρτη! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Για πρώτη φορά διεξάγονται ο Παγκόσμιος Τελικός Trifecta και ο αγώνας για παιδιά - Διπλάσιος ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών

Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2018 16:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναβαθμισμένο το φετινό «Spartan Race» στη Σπάρτη! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Το “Spartan Race”, ο κορυφαίος αγώνας μετ’ εμποδίων διεθνώς, επιστρέφει στα «πάτρια» εδάφη της Σπάρτης, όπου θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο διάστημα από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα του Δ. Σπάρτης. Μάλιστα, ο φετινός αγώνας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος, καθώς για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στη λακωνική πρωτεύουσα το   Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trifecta με τη συμμετοχή των κορυφαίων αθλητών από όλον τον κόσμο!  Καινοτομία του φετινού “Spartan Race” είναι και το “Spartan Kids Race”, ο αγώνας για μικρά παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών, που θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται περισσότεροι από 200 αγώνες “Spartan Race” σε 42 χώρες και στις πέντε  ηπείρους, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες. Εκτιμάται ότι στον αγώνα της Σπάρτης, φέτος θα λάβει μέρος διπλάσιος αριθμός αθλητών από πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι στη λακωνική πρωτεύουσα θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 4.000 αθλητές από 45 διαφορετικές χώρες! Φυσικά, οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην πόλη αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς στους αθλητές πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους συνοδούς, συγγενείς, φίλους κλπ.

Το περσινό πρώτο “Spartan Race”, που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 5/11, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς έλαβαν μέρος 1.700 αθλητές από 40 διαφορετικές χώρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 19/9 στο δημαρχείο Σπάρτης, οι διοργανωτές του “Spartan Race” αναφέρθηκαν εκτενώς στις προδιαγραφές του φετινού αθλητικού γεγονότος στη Σπάρτη, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης και υπεύθυνος της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης για τον αγώνα, κ. Χρήστος Τ. Πλειώτας -ο οποίος πέρυσι ήταν η «ψυχή» της διοργάνωσης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία της- δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο της προετοιμασίας, εκφράζοντας την πίστη ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι υψηλότερου επιπέδου και καλύτερα οργανωμένη, καθώς η περσινή εμπειρία έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες και να αντιμετωπιστούν.

Κάλεσμα στους Σπαρτιάτες
να γίνουν «μέρος» του αγώνα
Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Καστέλλι, υπεύθυνος Ευρώπης του “Spartan Race” και event director για τον αγώνα της Σπάρτης, επεσήμανε ότι «ερχόμαστε στη Σπάρτη για δεύτερη χρονιά σε τελείως διαφορετικό επίπεδο. Φέτος θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trifecta, όπου η ελίτ των αθλητών απ’ όλον τον κόσμο παίρνουν την πρόκριση για να τρέξουν στη Σπάρτη». Πρόσθεσε ότι «ήρθαμε στη Σπάρτη για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της και να τους φέρουμε κοντά μας, να αποτελέσουν μέρος του αγώνα. Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση μαζί τους για να διαπιστώσουμε πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης.  Στόχος μας είναι ο αγώνας της Σπάρτης να γίνει το καλύτερο event στον κόσμο».

Αναφερόμενος στον αγώνα για παιδιά “Spartan Kids Race”, ο Ολ. Καστέλλι ενημέρωσε ότι «από την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τον κ. Πλειώτα, θα έχουμε συναντήσεις με στελέχη σχολικών μονάδων (εκπαιδευτικούς, διευθυντές κλπ), ώστε να τους πείσουμε ότι η συμμετοχή μαθητών θα είναι μια ασφαλής και ιδιαίτερη εμπειρία γι’ αυτούς».

Ο Χέλγκε Λόρεντζ, υπεύθυνος του “Spartan Race Europe”, τόνισε ότι «περιμένουμε στη  Σπάρτη τους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Η λογική τού αγώνα είναι να ξεπεράσουμε τα όρια και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trifecta είναι μια πραγματική γιορτή».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Λακωνικού Τύπου» για τον αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά και για το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα στη διαμονή λόγω του αυξημένου  αριθμό αθλητών, ο υπεύθυνος διοργάνωσης κ. Χρήστος Χριστόπουλος, σημείωσε ότι «πέρυσι οι συμμετοχές άγγιξαν τις 2.000, ενώ φέτος αναμένονται τουλάχιστον 4.000 αθλητές. Περιμένουμε αύξηση των συμμετοχών από τους Έλληνες αθλητές, ωστόσο αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα».

Πρόβλημα οι «τσιμπημένες» τιμές
των καταλυμάτων
Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι «εξ’ αρχής ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον κόσμο στη Σπάρτη, αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μας». Μάλιστα, ο ίδιος έθιξε το φαινόμενο της υπερβολικής αύξησης των τιμών στα καταλύματα της Σπάρτης και των γύρω περιοχών, κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής του αγώνα. «Αν οι επιχειρηματίες δεν συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς όφελός τους να διατηρήσουν τις τιμές σε λογικά πλαίσια, θα πρέπει να δεχτούν και τις συνέπειες. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι διαμορφώνονται διαφορετικές τιμές από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο αθλητής που θα έχει μια συνολική καλή εμπειρία στη Σπάρτη, θα φέρει κι άλλον κόσμο εδώ…»

Η ιδέα της φιλοξενίας
από ντόπιες οικογένειες
Στο θέμα της διαμονής αναφέρθηκε και ο Χ. Λόρεντζ, ο οποίος έθεσε επί τάπητος μια διαφορετική παράμετρο που αποκαλείται “homestage”. Πρόκειται για την ιδέα να φιλοξενούνται αθλητές από οικογένειες της Σπάρτης, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχους αγώνες “Spartan Race” σε άλλες περιοχές του κόσμου. «Η ελίτ -κυρίως- των αθλητών θέλουν να έρχονται σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να ζήσουν την καθημερινότητα μιας οικογένειας. Δεν ζητούν τίποτα. Μόνο ένα κρεβάτι και πρόσβαση στην κουζίνα για να μαγειρέψουν οι ίδιοι» υποστήριξε ο κ. Λόρεντζ και πρόσθεσε ότι  «έχουμε ήδη κάνει κάποιες επαφές με κατοίκους της περιοχής, ενημερώνοντάς τους ότι πρόκειται μια μοναδική εμπειρία. Όποιος το κάνει μια φορά, το κάνει συνέχεια…»

Επέκταση του αγώνα προς
το κέντρο της Σπάρτης
και παράλληλες εκδηλώσεις
Όπως αποκάλυψε ο Χρ. Χριστόπουλος, η διαδρομή του φετινού αγώνα θα επεκταθεί προς την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, ενώ γενικότερα θα καλύψει σημαντικό τμήμα του κέντρου της πόλης. «Αυτό γίνεται επειδή κάποιοι πέρυσι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα και έτσι αποφασίσαμε να “μπούμε” στο εσωτερικό της πόλης». Γνωστοποίησε, δε,  ότι θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο οι επισκέπτες να γνωρίσουν σημεία ενδιαφέροντος της Σπάρτης.

Επιπλέον, ο Χρ. Πλειώτας σημείωσε ότι «θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση του κοινού με ανάρτηση αφισών και λοιπού ενημερωτικού υλικού, ενώ θα εγκατασταθεί και ειδικό κιόσκι, με στόχο να γνωρίσουν όλοι οι Σπαρτιάτες ότι θα διεξαχθεί το “Spartan Race”».
 
Οι εντυπώσεις από
την πρώτη διοργάνωση
«Πέρυσι ήταν άθλος η διοργάνωση του αγώνα στη Σπάρτη, επειδή η σύμβαση υπεγράφη την τελευταία στιγμή. Αν δεν είχαμε την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Σπάρτης και ειδικά του Χρήστου Τ. Πλειώτα, δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα» σχολίασε ο Χρ. Χριστόπουλος αναφορικά με την πρώτη διοργάνωση του “Spartan Race” τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Χρ. Πλειώτας χαρακτήρισε «δύσκολο και πρωτόγνωρο το περσινό εγχείρημα, όμως ο  Δ. Σπάρτης ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. Ο αγώνας ήταν επικός. Η επιτυχία της περσινής διοργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί ο φετινός αγώνας και να διεξαχθεί το Trifecta. Η κοινότητα των social media έδειξε ενθουσιασμένη από όσα παρακολούθησε» τόνισε ο κ. Πλειώτας, ο οποίος εκτίμησε ότι «σε 5-6 χρόνια θα έχουμε ένα event που θα είναι εβδομαδιαίο». Κατέληξε, αναφέροντας ότι «είναι καλή ιδέα να φιλοξενήσουμε αθλητές, καθώς θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές και διαφήμιση για την πόλη…»

Η παρέλαση στη Λυκούργου  
και η παρουσία του ιδρυτή
Εξάλλου, τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι προσφέρουν τη βοήθεια και τις υπηρεσίες τους προς όφελος της φετινής διοργάνωσης εξέφρασε ο Χρ. Χριστόπουλος. Επίσης, ενημέρωσε ότι λόγω της παρουσίας αθλητών από 45 κράτη προγραμματίζεται να διεξαχθεί παρέλαση εθνών, που θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία Σπάρτης και θα καταλήξει στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Ακόμα, ο κ. Χριστόπουλος υποστήριξε ότι στον φετινό αγώνα θα δώσει το «παρών» ο ιδρυτής του “Spartan Race”, Τζο Ντε Σένα. «Δεν θα παρευρεθεί απλώς, αλλά νομίζω ότι θα τρέξει κιόλας» σχολίασε ο υπεύθυνος διοργάνωσης.
 
Τα αγωνίσματα
Στη φετινή διοργάνωση της Σπάρτης θα διεξαχθούν τα παρακάτω αγωνίσματα:
- Spartan Sprint: Ατομική ή ομαδική δοκιμασία σε διαδρομή 6+ χιλιομέτρων με περισσότερα από 20 εμπόδια. Είναι ιδανική για αρχάριους αθλητές ή για όσους θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά το Spartan Race. Είναι η πιο σύντομη διαδρομή και ο χρόνος ολοκλήρωσης κυμαίνεται γύρω στα 45 λεπτά.
- Spartan Super: Ατομική ή ομαδική δοκιμασία μεσαίας απόστασης, σε διαδρομή 13+ χιλιομέτρων με περισσότερα από 25 εμπόδια. Απευθύνεται σε αθλητές με μεγαλύτερη αντοχή από αυτή του Sprint.
- Spartan Trifecta World Championship: Αποτελεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα για αθλητές που έχουν ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδρομές αλλά και τη διαδρομή Spartan Beast -την πιο απαιτητική από όλες- μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, οπουδήποτε στον κόσμο και αν διεξάγονται οι διαδρομές αυτές.
 - Spartan Race Kids: Προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις αξίες του αθλητισμού, μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, θα διεξαχθεί το “Spartan Kids Race”,

Τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας 4-6 ετών,  θα τρέξουν σε διαδρομή 800 μέτρων, τα ηλικίας 7-9 ετών θα λάβουν μέρος στα 1.600 μέτρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών θα τρέξουν διαδρομή μήκους 3.200 μέτρων. Όπως αναφέρθηκε, τα παιδιά θα εκκινήσουν τη προσπάθειά τους από την ίδια αφετηρία με τους ενήλικες, ωστόσο δεν θα υπάρχει χρονομέτρηση. Σε όλους τους μικρούς αθλητές θα δοθούν μπλουζάκια και μετάλλια.

Η τιμή συμμετοχής για τα παιδιά έχει μειωθεί στα 15 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στις συμμετοχές. Όλα τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος με ευθύνη των γονέων-κηδεμόνων τους.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Spartan Race GR
Facebook
Instagram 

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο παρακάτω video:


Video: Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα