Αρ. Παναγάκης: Ο μαραθωνοδρόμος που έγραψε ιστορία με τον Σπαρτιατικό!

Τα ρεκόρ σε αγώνες και η ζωή γεμάτη κλασικό αθλητισμό - Τα τελευταία 54 χρόνια διαμένει στην Αυστραλία

Πέμπτη, 12 Ιούλιος 2018 07:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αρ. Παναγάκης: Ο μαραθωνοδρόμος που έγραψε ιστορία με τον Σπαρτιατικό!

Η Ελλάδα έχει αναδείξει μερικούς εκ των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από το μακρινό 1896 και την αναβίωση των Αγώνων. Ήταν τότε ο Σπύρος Λούης και φυσικά ο Λάκωνας (από τη Μάνη) Χαρίλαος Βασιλάκος που έγραψαν τη δική τους ιστορία, κατορθώνοντας να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη σύγχρονη εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα βήματα των δύο  μαραθωνοδρόμων ακολούθησαν αρκετοί ακόμα Έλληνες αθλητές στο πέρασμα των χρόνων.

Ένας εξ’ αυτών είναι Λάκωνας, με καταγωγή από τη Βορδόνια. Πρόκειται για τον κ. Αριστείδη Παναγάκη, ο οποίος τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 διακρίθηκε ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων με τα χρώματα του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου, αγωνιζόμενος στα 5.000 μέτρα, 10.000 μέτρα και 42.195 μέτρα (κλασικός μαραθώνιος).

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Παναγάκης ταξίδεψε στη Σπάρτη από τη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου κατοικεί μόνιμα τα τελευταία 54 χρόνια. Δεν έρχεται στη γενέτειρά του αρκετά συχνά, καθώς η τελευταία φορά που βρέθηκε στη Λακωνία ήταν το 2014. Μεταξύ των συναντήσεων με συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ο ίδιος επισκέφτηκε και τον «Λακωνικό Τύπο» μετά από πρόσκληση της εφημερίδας μας. Μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων-σταθμών στη  διάρκεια της ζωής του, είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να μοιραστούμε μαζί σας τις εμπειρίες και τις διακρίσεις του. Μάς υπενθύμισε, εξάλλου, την σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που είχε αναπτύξει ο ίδιος με τον αείμνηστο ιδρυτή του «Λακωνικού Τύπου», Ανδρέα Χιώτη, καθώς ο δημιουργός της εφημερίδας (και άλλοτε πρόεδρος του Σπαρτιατικού) φρόντιζε να αφιερώνει δημοσιεύματα στις επιτυχίες του στον αθλητισμό.

Η αφοσίωση στον κλασικό αθλητισμό
και οι διακρίσεις του Αρ. Παναγάκη
Στο διάστημα 1952-1964, ο Αρ. Παναγάκης διέμενε στη Σπάρτη, ενώ εργάστηκε σε υπηρεσία του Νοσοκομείου Σπάρτης. Το 1964 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία και τη Μελβούρνη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί θα δημιουργήσει και την οικογένειά του με τη σύζυγό του Ειρήνη Κρομμύδα από την Αλευρού Λακωνίας, με την οποία θα αποκτήσουν δύο κόρες και ένα γιο. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο κ. Παναγάκης θα ασχοληθεί ενεργά με τον κλασικό αθλητισμό, συνεχίζοντας στα χνάρια που είχε χαράξει ο ίδιος στη Σπάρτη.

Η πορεία του Λάκωνα ομογενή στον αθλητισμό ξεκίνησε την περίοδο 1955-56, όταν και πραγματοποίησε την εγγραφή του στον Σπαρτιατικό, που είχε γυμναστή -τότε- τον Γιάννη Χιώτη. Αρχικά, οι προπονήσεις διεξάγονταν στον χώρο που βρίσκεται το σημερινό πάρκο του ΟΤΕ, αλλά και στο Γυμνάσιο Θηλέων Σπάρτης. Από το1960 και έπειτα, ο κ. Παναγάκης και οι συναθλητές του εκγυμνάζονταν στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης.

Το 1959-1960, σε ηλικία 22 ετών, ο κ. Παναγάκης συμμετείχε σε Πανελλήνιους αγώνες στίβου στην Αθήνα, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση στο αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου. Με αυτή του τη διάκριση, μάλιστα, ο Σπαρτιατικός κατέκτησε βαθμούς σε Πανελληνίους αγώνες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι διακρίσεις, όμως, δεν ολοκληρώθηκαν εκεί. Μεταξύ 1960-1961, ο δρομέας του Σπαρτιατικού καλείται στην προεθνική ομάδα στίβου, έχοντας προηγουμένως καταφέρει να ισοφαρίσει το Πανελλήνιο ρεκόρ των 10.000 μέτρων. Λίγες ημέρες αργότερα τον ακολουθεί στην προεθνική ομάδα ποδοσφαίρου, ο τερματοφύλακας Κ. Συνοδινός, ο οποίος ανήκε -επίσης- στον Σπαρτιατικό.

Την περίοδο 1961-1962 συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου. Ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης εκείνης της εποχής ήταν ότι λάμβαναν μέρος αθλητές από όλον τον κόσμο, με τον Λάκωνα δρομέα να έχει την «τιμή» -όπως αναφέρει ο ίδιος- να τρέξει με τον Αιθίοπα ολυμπιονίκη της εποχής, Μπίκιλα Αμπέμπε.

Ενδιάμεσα, ο ομογενής είχε αγωνιστεί και σε αρκετές άλλες αθλητικές συναντήσεις, όπως οι Παμπελοποννησιακοί αγώνες κ.α.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής του στη Μελβούρνη, ο Αρ. Παναγάκης συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με τον κλασικό αθλητισμό, είτε ως αθλητής, είτε ως παράγοντας. Έχει δημιουργήσει τον Αθλητικό Σύλλογο Μελβούρνης, ενώ είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Αυστραλοελληνικού Οργανισμού Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής  Ιδέας. Μάλιστα, ο σύλλογος έχει δημιουργήσει σε περίοπτη θέση στο κέντρο της Μελβούρνης ένα άγαλμα του Σπύρου Λούη, πλησίον του αγάλματος του Έντγουιν Φλέγκ, ο οποίος ήταν Αυστραλός αθλητής του στίβου και της αντισφαίρισης και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1896 στους Αγώνες της Αθήνας.

Ο ίδιος ήταν εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000), αλλά και της Αθήνας (2004), ενώ στόχος του -όπως αποκαλύπτει- είναι να επιτελέσει τον παραπάνω ρόλο και στους επερχόμενου Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020. «Είναι όνειρο ζωής να είσαι εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων» λέει ο κ. Παναγάκης, ενώ καταθέτει και την εμπειρία του από την συμμετοχή του ως εθελοντής σε Σίδνεϊ και Αθήνα: «Θεωρώ ότι το Σίδνεϊ διοργάνωσε τους καλύτερους αγώνες. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα ξεπέρασε τον εαυτό της».

Ως ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος -παρακαταθήκη της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό- ο Αρ. Παναγάκης, συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σύσφιξη των δεσμών Αυστραλίας-Ελλάδας, αλλά και την προώθηση του Ολυμπιακού Πνεύματος. Το επόμενο διάστημα θα έχει επαφές στην Αθήνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, με σκοπό να ολοκληρωθεί η αδελφοποίηση μεταξύ Μελβούρνης και Αμαρουσίου. Επίσης, θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, καθώς σκοπός του Αυστραλοελληνικού Οργανισμού Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής  Ιδέας, του οποίου ηγείται ο κ. Παναγάκης, είναι η γενικότερη προώθηση του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Ανάμεσα στις διηγήσεις των γεγονότων που συνέθεσαν την πορεία του μέχρι σήμερα, ο  κ. Παναγάκης εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανάλογη (διάδοχη) συνέχεια στο αγώνισμα του μαραθωνίου στη Λακωνία. «Από τότε που αγωνιζόμουν μέχρι σήμερα, δεν έχει αναδειχθεί κάποιος σημαντικός μαραθωνοδρόμος από τον Σπαρτιατικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αριστείδης Παναγάκης έγραψε τη δική του ιστορία στις σελίδες του Σπαρτιατικού ΓΣ και ο ίδιος θέλει να προσφέρει το πλούσιο αρχειακό υλικό που διαθέτει στον σύλλογο για τις ανάγκες του λευκώματος που βρίσκεται στα «σκαριά». Για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νεότεροι από ανθρώπους όπως κ. Αριστείδης, ο οποίος ευτύχησε να αναδειχθεί και να αναδείξει τον αθλητισμό του τόπου του, σε μια εποχή χωρίς τα βοηθήματα, τις παροχές και τις ανέσεις που διαθέτουν οι αθλητές σήμερα. Και να συνεχίζει να προσφέρει από οποιοδήποτε μετερίζι θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση του Ολυμπιακού Πνεύματος και του αθλητισμού γενικότερα.

Ο Αρ. Παναγάκης θα βρίσκεται για λίγες ακόμα ημέρες στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τις επαφές με φίλους και γνωστούς. Για οποιονδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί του μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο 699 616 5890.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την πορεία του Αρ. Παναγάκη

20180711 123231
Ο Αρ. Παναγάκης (μέσο) παραδίδει την Ολυμπιακή φλόγα στον γενικό πρόξενο της Μελβούρνης και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής

20180711 123146

Ο Αρ. Παναγάκης δίπλα στο άγαλμα του Σπύρου Λούη στη Μελβούρνη

20180711 123159
Ο Αρ. Παναγάκης (δεξιά) αγωνιζόμενος στους Παμπελοποννησιακούς αγώνες στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης (1960-1961)

20180711 123215
Ο Αρ. Παναγάκης (σε πρώτο πλάνο αριστερά) στους Παμπελοποννησιακούς αγώνες στη Σπάρτη

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος