Στηρίζει τους αγώνες «Oceanman Greece» η Αδ. Τζανετέα

Συνέντευξη της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας για τη διοργάνωση και τον αθλητικό τουρισμό

Παρασκευή, 29 Ιούνιος 2018 07:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στηρίζει τους αγώνες «Oceanman Greece» η Αδ. Τζανετέα

Στο μαγευτικό Λιμένι Αν. Μάνης θα φιλοξενηθούν, το διήμερο 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, οι αγώνες ανοιχτής θάλασσας “Oceanman Greece”!

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, στηρίζει και φέτος σε όλα τα επίπεδα τους αγώνες, στους οποίους θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 κολυμβητές από 33 χώρες. «Η προώθηση δράσεων εναλλακτικών μορφών  τουρισμού και η στήριξη διοργανώσεων που διαφημίζουν τις ομορφιές ης Λακωνικής Μάνης ανά τον κόσμο, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου» σημειώνει η κ. Τζανετέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Τζανετέα αναφέρεται στα πλεονεκτήματα της περιοχής, τις φυσικές ομορφιές της, τα αγνά προϊόντα της ενώ προτείνει στους κολυμβητές που θα ταξιδέψουν μέχρι το Λιμένι με τις οικογένειές τους, τα μέρη που θα πρέπει να επισκεφτούν.

Έχοντας ως μότο ότι «ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής», η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε διοργανώσεις όπως το “Oceanman Greece”, προκειμένου να καθιερωθούν και να γίνουν  θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνέντευξη της κ. Τζανετέα έχει ως εξής:

Ερ: Η πορεία σας  στην τοπική αυτοδιοίκηση και  ενασχόληση  με την περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας  αποτυπώνει την ευαισθησία σας στο κομμάτι του αθλητισμού αλλά και την προσπάθειά σας για την ανάδειξη της  Λακωνίας  ως το ιδανικό μέρος για την  ανάπτυξη του μαζικού τουριστικού  αθλητισμού. Πείτε μας για τις πρωτοβουλίες που έχετε πάρει αλλά και τα επόμενά βήματά σας.
Απ: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε θέσει από την πρώτη στιγμή, ως  βασική της προτεραιότητα την ανάγκη διασύνδεσης των δύο κύριων πυλώνων της οικονομίας της που είναι ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας.

Με σημαντικά έργα υποδομής, όπως μεγάλοι οδικοί άξονες που ελαττώνουν τον χρόνο πρόσβασης και προσφέρουν ασφάλεια, την κατασκευή νέων λιμανιών που δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας και διασύνδεσης με αλλά σημαντικά λιμάνια, με την χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ συντήρησης και  ανάδειξης  αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, με την προώθηση των καταπληκτικών λακωνικών προϊόντων όπως η ελιά, το λάδι, το κρασί, το πορτοκάλι, το σύγκλινο και με την αύξηση αναγνωσιμότητας της νέας ταυτότητας «Μυθική Πελοπόννησος» μέσω των ενεργειών που αναπτύχθηκαν, έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού ενώ αντίστοιχα αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγικές δραστηριότητες των αγροτικών προϊόντων.

Μέσα από αυτές τις δράσεις ξεχωριστή θέση αποτελεί η προώθηση δράσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι και ο μαζικός τουριστικός αθλητισμός.  Δεκάδες αθλητικά γεγονότα μαζικού αθλητισμού στηρίζει κάθε χρόνο η Περιφέρεια όπως αγώνες δρόμου, ιστιοπλοϊκούς αγώνες, αγώνες σκακιού, αγώνες τριάθλου, ορειβατικούς αγώνες, τουρνουά beachvolley , μπάσκετ και πολλές  άλλες μορφές αθλητικές δραστηριότητες. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες δράσεις που έχουν πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.   

Ερ: Κυρία Τζανετέα, σε  λίγες ημέρες το πανέμορφο Λιμένι θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κορυφαίο αγώνα ανοιχτής θάλασσας (Oceanman Greece 2018) στον οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 αθλητές από συνολικά 33 χώρες. Ποιοι είναι οι λόγοι που  αποφασίσατε να στηρίξετε και φέτος αυτή την προσπάθεια;
Απ: Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η άθληση και οι αγώνες  καλλιεργούν την ευγενή   άμιλλα  και την συλλογικότητα,  εντάσσουν τον πολίτη στα κοινά και απομακρύνουν την νεολαία από άλλες επικίνδυνες «δραστηριότητες». Ταυτόχρονα ο μαζικός αθλητισμός αποτελεί πλέον μια από τις βασικότερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο αγώνας ανοιχτής θαλάσσης στο Οίτυλο δίνει την δυνατότητα  συμμετοχής στον κάθε πολίτη.  Έτσι, εκτός από το αθλητικό γεγονός υπάρχουν για την τοπική κοινωνία και τους συμμετέχοντες πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως στην  γνωριμία των επισκεπτών με την τοπική πολιτιστική παράδοση, τα έθιμα, το πολιτιστικό απόθεμα, την γαστρονομία, την  γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες και εν τέλει την μόχλευση της οικονομίας της περιοχής. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες και ευελπιστούμε στην καθιέρωση τους ώστε να επαναλαμβάνονται και να αναβαθμίζονται κάθε χρόνο.

Ερ: Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Όταν μάλιστα τα αθλητικά δρώμενα διεξάγονται σε περιοχές φυσικού κάλους, με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, τότε τα οφέλη για την περιοχή πολλαπλασιάζονται. Πως σκέφτεστε να επενδύσετε  σε αυτόν τον τομέα;
Απ: Η Λακωνία είναι ένας ευλογημένος τόπος, ένας τόπος ιδιαίτερος με μοναδική φυσική ομορφιά και πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Η Λακωνία έχει την δυνατότητα να προσφέρει στους επισκέπτες της πλήθος επιλογών τουριστικής κατανάλωσης και αναψυχής μέσω πολλαπλών εναλλακτικών μορφών τουρισμού.  

Διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους όπως η Αρχαία Σπάρτη, η Βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, η Μονεμβάσια, το βυζαντινό Γεράκι,  η Μάνη μια περιοχή που θα την χαρακτηρίζαμε ως ανοιχτό μουσείο, σ’ ένα πρωτόγνωρο φυσικό τοπίο για τον επισκέπτη, τις πανέμορφες παραλίες της Ελαφονήσου, της Πλύτρας, του Γυθείου, του Κυπαρισσιού, της Μάνης, της Μονεμβάσιας που διαθέτουν καταγάλανα νερά, σπήλαια όπως στο Πύργο Διρού και στην Καστανιά Νεάπολης, ορεινές διαδρομές στον περήφανο Ταΰγετο και τον κατάφυτο Πάρνωνα, αναρριχητικά πάρκα, βιότοπους, απολιθωμένο δάσος στη Νεάπολη, μοναστήρια, γραφικά χωριά,  καταπληκτικά τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με όλες τις παροχές και  όλα αυτά σε ένα τόπο με ήπιο μεσογειακό κλίμα.  

Μπορούμε στα παραπάνω να προσθέσουμε τα μουσεία  μας όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821),  το νεοσύστατο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, το μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Ιστορικό και Εθνολογικό μουσείο της Μάνης στη νήσο Κρανάη στο Γύθειο,  τα βυζαντινά μουσεία Μυστρά και Μονεμβασίας εντός των κάστρων καθώς και πλήθος άλλων μουσείων, λαογραφικών, φωτογραφικών μηχανών, κλ.π.

Η Λακωνία λοιπόν έχει όλες τις προϋποθέσεις  να εξελιχθεί σε ένα νέο δυναμικό ελληνικό τουριστικό προορισμό. Όσο  αφόρα τον τουριστικό αθλητισμό,  σκοπός μας είναι, σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία, τους Δήμους και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέους πετυχημένους αθλητικούς θεσμούς και αθλητικές διοργανώσεις, ώστε να εμπλουτίσουμε το καλεντάρι των δράσεων μας αλλά και να δημιουργήσουμε σταθερές σχέσεις συνεργασίες με συγκεκριμένες αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα και τον κόσμο ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Λακωνία για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ερ: Εκατοντάδες αθλητές με τους συνοδούς ή τις οικογένειές τους θα «πλημμυρίσουν» στα τέλη Ιουνίου το Λιμένι αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Λακωνικής  Μάνης προκειμένου να συμμετάσχουν στο Oceanman Greece 2018. Οι εικόνες από αυτή τη γωνιά  της Ελλάδας θα ταξιδέψουν από τους αθλητές-τουρίστες σε πολλές χώρες του κόσμου. Πως θα εκμεταλλευτεί η περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας αυτή τη συγκυρία για να διαφημίσει τα προϊόντα, τα πλεονεκτήματά της και τον πολιτισμό της ;
Απ: Σε συνεργασία με τους διοργανωτές θα διαμοιράσουμε διαφημιστικό υλικό στους συμμετέχοντες και στους συνοδούς τους, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη περιήγηση του επισκέπτη στα αρχαιολογικούς τόπους, τις πανέμορφες παραλίες, στα σπήλαια, στις ορεινές διαδρομές, τα αναρριχητικά πάρκα, στους βιότοπους, στο απολιθωμένο δάσος, στα μοναστήρια, στα γραφικά χωριά, στα καταπληκτικά τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, στις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες της Λακωνίας.

Επιπλέον μέσω των μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης θα ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τον σημαντικό αυτό αγώνα και την μεγάλη συμμετοχή καθώς και τους συμμετέχοντες για τους κυριότερους προορισμούς που μπορούν να επισκεφθούν κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Μάνη.

Ερ: Η Way Out Adventures -  διοργανώτρια εταιρεία του Oceanman Greece - ο Σύλλογος Αθλητικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Μάνης Αρεόπολης  και το Mani Water Sports βρήκαν πρόσφορο έδαφος από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν συνοδοιπόρους  σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα. Η επιλογή τους δικαιώθηκε καθώς η διοργάνωση συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως. Πως θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία στο μέλλον;
Απ: Η περσινή μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης Oceanman Greece που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου και η φετινή αλματώδη αύξηση των συμμετοχών αποδεικνύει την άρτια οργάνωση της.  Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την στήριξη αυτής της προσπάθειας προκειμένου οι κολυμβητικοί αγώνες ανοιχτής θαλάσσης στη Μάνη να καθιερωθούν και να γίνουν θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερ: Ποια είναι τα μέρη της Λακωνικής Μάνης που θα προτείνατε να δουν οι αθλητές που  θα ταξιδέψουν μέχρι το Λιμένι;
Απ: Γύθειο, Σπήλαια Διρού, Οίτυλο, Βάθεια, Κότρωνας, Ταίναρο, Γερολιμένας, τα χωριά του Σμύνους και γενικά σε όλη τη Μάνη με τους περίφημους πετρόχτιστους Πύργους, μια περιοχή που θα την χαρακτηρίζαμε ως ανοιχτό μουσείο, διάσπαρτη παλαιοχριστιανικών και Βυζαντινών Ναών, σ’ ένα πρωτόγνωρο φυσικό τοπίο για τον επισκέπτη,  μπορείς να βρεις ζεστή φιλοξενία και καλό παραδοσιακό φαγητό καθώς και πολλές εναλλακτικές προτάσεις για σύντομες αποδράσεις σε  πανέμορφα φυσικά τοπία και παραλίες.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος