Συνέντευξη για «Spartan Race»: Ο αγώνας, οι στόχοι και οι οδηγίες στους θεατές

Διοργανωτές: «Όνειρο που έγινε πραγματικότητα ο αγώνας στη Σπάρτη»

Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017 15:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνέντευξη για «Spartan Race»: Ο αγώνας, οι στόχοι και οι οδηγίες στους θεατές

Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για την έναρξη του πρώτου ελληνικού “Spartan Race” στη Σπάρτη και όλα είναι έτοιμα για τη φιλοξενία του διεθνούς αγώνα αντοχής και δοκιμασίας των ανθρώπινων ορίων. Στην πόλη και κατά μήκος όλης της διαδρομής έχει εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού (εμπόδια, χώροι υποδοχής κλπ) και πλέον αυτό που μένει είναι οι 2.000 και πλέον αθλητές από διάφορες περιοχές του κόσμου να λάβουν θέση στη γραμμή της εκκίνησης. Οι αγώνες θα εκκινήσουν στις 9 το πρωί, πλησίον του αγάλματος του Λεωνίδα και τις δύο ημέρες της διοργάνωσης (Σάββατο και Κυριακή).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμος Σπάρτης και οι διοργανωτές, το πρωί της Παρασκευής (3/11) στο δημαρχείο της λακωνικής πρωτεύουσας, επεξηγήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του αγώνα, ενώ αναπτύχθηκαν οι άμεσοι και μελλοντικοί στόχοι της διοργάνωσης.

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση, ενώ ευχήθηκε το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός να στεφθεί με επιτυχία και να αποφέρει «καρπούς» για την προβολή της περιοχής στο διεθνές στερέωμα. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, στόχος είναι -μέσω του “Spartan Race”- να προβληθούν στο παγκόσμιο κοινό του “Spartan Race” και άλλα σημεία αρχαιολογικού-πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών επισήμαναν ότι η «συμφωνία επήλθε μετά από τέσσερα χρόνια διεργασιών και συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ. Οι συμμετέχοντες θα ζήσουν αυτή τη σπαρτιατική εμπειρία. Η διοργάνωση στη Σπάρτη, εδώ που ξεκίνησαν όλα, αποτελεί όνειρο που γίνεται πραγματικότητα…». Οι ίδιοι ευχαρίστησαν θερμά τη Δημοτική Αρχή Σπάρτη, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την ελληνική εκπρόσωπο της διοργανώτριας εταιρείας TAF και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε επιστολή του ιδρυτή του “Spartan Race”, Joe De Sena, ο οποίος λόγω προσωπικών λόγων, δεν κατάφερε τελικά να βρεθεί στη Σπάρτη. «Αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και τιμή για εμάς να διεξάγεται ο αγώνας στη Σπάρτη». Μακάρι, μελλοντικά, να γίνει αγαπητό όπως και το “Σπάρταθλον”» έγραφε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο De Sena.

Άλλος εκπρόσωπος των διοργανωτών υποστήριξε ότι «η διοργάνωση αποτελεί όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι για πολλά χρόνια θα διεξάγεται ο αγώνας στη Σπάρτη».

Όπως αναφέρθηκε το ενημερωτικό-φωτογραφικό υλικό από τον αγώνα θα κοινοποιηθεί σε τουλάχιστον 5.000.000 ανθρώπους που ακολουθούν το “Spartan Race” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), οπότε το μήνυμα που θα έχει ως επίκεντρο τη Σπάρτη αναμένεται να διαδοθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και «ψυχή» του “Spartan Race” κ. Χρήστος Τ. Πλειώτας απηύθυνε με τη σειρά του ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα γεγονός που συνδυάζει την ιστορία και τον πολιτισμό μας, εφόσον η διαδρομή του αγώνα διέρχεται από Σπάρτη, Ευρώτα και ανάκτορα Μενελαΐου». Πρόσθεσε, δε, ότι «για την πρώτη χρονιά αναμένονται συνολικά 4-5.000 επισκέπτες (αθλητές και συνοδοί) στη Σπάρτη.  

Ο κ. Πλειώτας δεν απέφυγε να σχολιάσει αρνητικές συμπεριφορές πολιτών που «αμαυρώνουν» το εγχείρημα του Δ. Σπάρτης και των διοργανωτών, αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «Ενώ τοποθετήθηκε εμπόδιο στον Ευρώτα, το βράδυ της ίδιας ημέρας, κάποιος απόθεσε μπάζα εκεί…» Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να δείξουμε το καλύτερο μας πρόσωπο, γιατί τα οφέλη για τον τόπο θα είναι πολλαπλασιαστικά».

Κοινός στόχος Δ. Σπάρτης και διοργανωτών είναι ο αγώνας να διεξάγεται για πολλά χρόνια στη Σπάρτη και να «μεγαλώνει» χρόνο με το χρόνο.
 
Η διαδρομή
Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει πλησίον του αγάλματος του Λεωνίδα, στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης. Ακολούθως, οι αθλητές θα ακολουθούν διαδρομή εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σπάρτης, θα περνούν κάθετα στον ποταμό Ευρώτα, θα διέρχονται από το Παραευρώτειο πάρκο και θα συνεχίζουν κατά μήκος της όχθης του Ευρώτα. Στη χάραξη της διαδρομής προβλέπεται «ανάβαση» σε υψόμετρο στην ευρύτερη περιοχή του Αφυσσού και των ανακτόρων του Μενελαΐου, προτού οι συμμετέχοντες ακολουθήσουν και πάλι πορεία κατά μήκος του Ευρώτα (από άλλη διαδρομή) και επιστρέψουν εκ νέου στη Σπάρτη, όπου και ο τερματισμός.

Τα σημεία παρακολούθησης
των αγώνων από τους θεατές
 Όπως αναφέρθηκε, τα σημεία στα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες οι θεατές είναι τρία: 1) Το ένα βρίσκεται στην εκκίνηση και τερματισμό, στο τμήμα της οδού Κων/νου Παλαιολόγου, μεταξύ Τριακοσίων και Των 118, 2) Στο Παραευρώτειο πάρκο, πλησίον του «ΧΥΜΟΦΙΞ» και 3) Στα δημοτικά γήπεδα τένις, πλησίον του Βιολογικού Καθαρισμού Σπάρτης.

Επίσης, έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης και στα γυμνάσια της πόλης (1ο και 3ο).

Πλήρης εξοπλισμός
για την αντιμετώπιση
εκτάκτων περιστατικών
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει προβλεφθεί πλήρης εξοπλισμός (κάθε λογής οχήματα και άλλα μέσα διάσωσης), για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών (όπως τραυματισμοί κλπ). Απευθύνεται, ωστόσο, ΈΚΚΛΗΣΗ, στους πολίτες να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία δρόμων όπου θα αποκλείουν τη δίοδο οχημάτων ανάγκης και ακόμα καλύτερα να αποφύγουν πλήρως τη χρήση ΙΧ οχημάτων.

Η διαμονή
των αθλητών
Πληρότητα που αγγίζει το 100% παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Σπάρτης, λόγω του “Spartan Race”, σύμφωνα με το δήμαρχο Βαγγέλη Βαλιώτη. Ακόμα και ιδιωτικά διαμερίσματα έχουν εκμισθωθεί για τη φιλοξενία αθλητών και συνοδών, ενώ κάποιοι από τους επισκέπτες έχουν επιλέξει καταλύματα του Γυθείου για τη διαμονή τους.

Όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, «φέτος οριακά καλυφτήκαμε για τις ανάγκες διαμονής, του χρόνου όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο σκέλος της διοργάνωσης. Υπάρχουν δυσκολίες καθώς τα κρεβάτια δεν είναι πολλά στη Σπάρτη».

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα προβλήματα στην «απορρόφηση» των επισκεπτών -σε ό,τι αφορά τη διαμονή- παρουσιάζονται μόνο στη Σπάρτη και όχι σε άλλες περιοχές διεξαγωγής του “Spartan Race” παγκοσμίως. Και αυτό γιατί το 66% των συμμετεχόντων στη διοργάνωση της Σπάρτης προέρχονται από το εξωτερικό, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, όπου η πλειοψηφία των αθλητών προέρχονται από την ίδια -ή πλησιέστερες- περιοχές. Εκεί, λοιπόν, οι αθλητές δεν έχουν ανάγκες εύρεσης καταλύματος, καθώς δεν χρειάζεται να μετακινηθούν από τις εστίες τους.

Πάντως, οι διοργανωτές ζήτησαν και τη συνεργασία των επαγγελματιών τουρισμού, εστίασης, εμπόρων κλπ, ώστε του χρόνου οι συνθήκες φιλοξενίας για τους ξένους επισκέπτες  να είναι πιο ομαλές.

Πρόγραμμα αγώνων:

Σάββατο 4/11
- Στις 09:00 θα ξεκινήσει το Beast με την Elite κατηγορία
- Οι πρώτοι αθλητές αναμένεται να τερματίσουν περίπου στις 11:30 και οι τελευταίοι στις 17:30.
- Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει στις 20:30 στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Κυριακή 5/11
- Στις 09:00 θα ξεκινήσει το Super και στις 13:00 το Sprint.
- Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει στις 14:30 στο άγαλμα του Λεωνίδα.
- O χώρος του φεστιβάλ στο άγαλμα του Λεωνίδα θα λειτουργεί από τις 8:00 έως τις 18:00


Διαβάστε άλλα θέματα για το Spartan Race εδώ κι εδώ


Ε
νημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti