Τι μας διδάσκει το Brexit

Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2019 20:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η καθολική αποτυχία των Βρετανών να διαχειριστούν το Brexit έχει μερικά σημαντικά μηνύματα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι «δεν υπάρχει ζωή εκτός ΕΕ». Όσοι πίστευαν, ότι μετά την αποχώρηση από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακτούσε την πλήρη κυριαρχία, και θα γινόταν μια αυτόνομη παγκόσμια δύναμη με την οικονομία σε άνθηση είναι έκθετοι. Κάτι τέτοιο απεδείχθη τελικά ανέφικτο.
Η πράξη έδειξε ότι το οικονομικό κόστος από το Brexit θα είναι υψηλό, και πως αντιθέτως, η συμμετοχή των Βρετανών στην ενιαία, εσωτερική αγορά της ΕΕ ήταν αναγκαία. Η Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέπεται σε μια οικονομικά και πολιτικά ασθενέστερη χώρα.
Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καταστροφική εξέλιξη του Ηνωμένου Βασιλείου με το Brexit έχει ως αφετηρία τον λαϊκισμό. Στο δημοψήφισμα που έγινε, το αποτέλεσμα καθορίστηκε από μύθους και ψέματα από πλευράς λαϊκιστών-οπαδών της εξόδου που στο τέλος πέτυχαν οριακή πλειοψηφία (52%). Το δίδαγμα είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς τελικά μια κοινωνία απαίδευτων, μη ενημερωμένων και εύκολα παρασυρόμενων πολιτών.
Ένα τρίτο είναι η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος σε κάθε χώρα. Οι Βρετανοί αδυνατούν να συνεννοηθούν εδώ και δυο χρόνια για το τι θα κάνουν. Ακόμα δεν έχουν σχέδιο, μόνο απορρίπτουν, τίποτε δεν προτείνουν. Μοιάζει λες και κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, είναι σε έναν αυτόματο πιλότο που την οδηγεί τυχαία σε ότι προκύψει. Δεν υπάρχουν δηλαδή σχεδιασμοί και συγκεκριμένοι στόχοι.
Τα παραπάνω πρέπει να μας διδάξουν και σαν Ελλάδα. Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη και το ευρώ, η δύναμή μας αντλείται από τους δυνατούς μας εταίρους και κάθε σκέψη για δραχμή και αυτόνομη πορεία είναι άκρως επικίνδυνη και παραπειστική.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti