Η εκστρατεία των Πρεσπών

Η Μακεδονία είναι Ελληνική | «Σύνθημα»

Παρασκευή, 25 Ιανουάριος 2019 19:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Χρόνια είχαν οι Έλληνες να εκστρατεύσουν, αν και πρότυπα είχαν. Τόσο από ξένους, όπως οι Πέρσες εναντίον της χώρας, όσο ο Μ. Αλέξανδρος προς τα έξω.
Οι εκστρατείες χρειάζονται ώριμες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες για να προετοιμαστούν.
Όταν έχεις ένα πρόβλημα εντός της χώρας, καλύτερα να το εξάγεις, ίσως να σκεφθεί κάποιος. Έτσι θα ενώσεις το λαό σου απέναντι σε έναν εχθρό, που οφείλεις να φτιάξεις.
- Χάσεις ή κερδίσεις στην ιστορία θα μείνεις. Άσε που θα σε περάσουν και για ήρωα.
- Οι Έλληνες λοιπόν που είχαν να αντιμετωπίσουν στην κυριολεξία όλα τα προβλήματα του κόσμου αποφάσισαν μια μέρα να εκστρατεύσουν κατά των… Πρεσπών!
Κεντρικό σύνθημα που «πούλαγε» την εποχή εκείνη ήταν: Η Μακεδονία είναι Ελληνική. Λες και δεν ήταν.
Όμως όλοι μέχρι τώρα το είχαν ξεχάσει. Οι Έλληνες πάντα ξεχνούν. Μάλιστα ότι ξεχνούν πολλές φορές το καρφιτσώνουν στο ψυγείο. Άλλα πάλι το ξεχνάνε. Όπως την Κύπρο. Που το μόνο που έμεινε είναι το «Δεν ξεχνώ».
Αφού λοιπόν πήραν από το ψυγείο τρόφιμα, χυμούς και λοιπά, ξεκίνησαν την εκστρατεία.
Για να έχει αποτελέσματα αυτή έπρεπε να συγκινηθούν, πράγμα δύσκολο για την εποχή μας. Όμως στην τελευταία τους συνάντηση πριν ξεκινήσουν, ο από μηχανής Θεός έστειλε την ΕΛ.ΑΣ. (τί σύμβολο και αυτό) και φρόντισε να τρέξει άφθονο δάκρυ. Έτσι συγκινήθηκαν.
- Κατόπιν μπήκαν στα πούλμαν που τους μετέφεραν (έτσι γίνονταν τότε οι εκστρατείες) και κίνησαν για τις Πρέσπες. Δρόμο-δρόμο έλεγαν και ένα εμβατήριο, όπως στις εκδρομές. «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου….».
Πέρασαν από Θερμοπύλες και όλοι έκαναν το σταυρό τους. Μην έχουν την ίδια τύχη με τους 300. Δρόμο έπαιρναν, τις εθνικές των φορτηγών με τα ψυγεία άφηναν, όπου πλησίαζαν στην πόλη της Έδεσσας. Πόλη, για όσους δεν ξέρουν, της Νότιας Μακεδονίας, που έχει γιασύμβολο… ένα γουρουνάκι. Τον Χοίρο τον Πασίφιλο.
Σε κάποιο δρομάκι μετά από ένα ΝοτιοΜακεδονικό τύμβο σταμάτησαν. Άλλοι για κατούρημα, άλλοι για πικ-νικ.
Οι του κατουρήματος μπήκαν σε μια σπηλιά να ξαλαφρώσουν. Και εκεί έγινε η μεγάλη ανακάλυψη!
- Σε μια σπασμένη πλάκα έγραφε κάτι για κάποιον Αριστοτέλη που λέει εδώ δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο.
Κάποιοι του εκστρατευτικού, κάθισαν σε κάτι σπασμένα παγκάκια να σκεφτούν. Κάποιοι άλλοι έψαχναν πού να ρίξουν τα σκουπίδια τους. Η λύση όταν ψάχνεις είναι πάντα κοντά.
Ένα ποταμάκι περνούσε τυχαία από κει και έδωσε τη λύση. Κάποια μάλιστα πλαστικά τάπερ από Νοτιομακεδονικό χαλβά επέπλεαν. Σαν βαρκούλες. Ωραία εικόνα. Έτσι οι εκστρατεύοντες ξαλάφρωσαν από κατούρημα και από σκουπίδια.
Πολλοί είπαν μπράβο σε αυτόν τον Αριστοτέλη που διάλεξε τόσο ωραίο μέρος. Είχε έμπνευση ο Άνθρωπος. Τέλος πάντων εγκατέλειψαν το ανακουφιστήριο και δρόμο για τις Πρέσπες. Από όπου και να περνούσαν εγκατάλειψη. Οι πόλεις άδειες και τεράστια βιομηχανικά κτήρια κενά, πεσμένα σπίτια. Εν τέλει φτάνουν Πρέσπες, όπως τους είπαν. Μα τί να δουν; Τοπίο στην ομίχλη. Δεν τους άρεσε καθόλου. Τότε κάνοντας το Μετέωρο βήμα του πελαργού, έφυγαν και ζήτησαν να πάνε εκεί στου… Αριστοτέλη το…. τέτοιο.
Ξέχασα -ως Έλλην- να σας πω ότι τα χρόνια εκείνα οι Έλληνες δεν μιλούσαν με ακρίβεια. Όλα τα έλεγαν περίπου, αφού έτσι τα ήξεραν.
Τέλος έφτασαν. Έστησαν σκηνές και έπεσαν για ύπνο.
- Το πρωί που ξύπνησαν (λογικό;) είχαν δει όλοι το ίδιο όνειρο!
Ήτα λέει η Μακεδονία η μία και μοναδική, το κέντρο του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Τί σοφοί, τί ρήτορες, τί πολυεπιστήμονες, τί γλύπτες, τί ζωγράφοι, τί αρχιτέκτονες, τί…. Όλη η παγκόσμια κοινότητα είχε στρέψει το βλέμμα της εκεί για πάρει το φως της γνώσης. Τότε οι γύρω πόλεις αναστήθηκαν. Να πανεπιστήμια, να γλυπτά, να ερευνητικά κέντρα, να… η Μακεδονία… Να η Ελλάδα.
Μετά το όνειρο έπεσαν σε κατάθλιψη γιατί αυτή η Μακεδονία ήταν η Ελληνική και πως να την καταφέρουν.
Ευτυχώς που αυτός ο Αριστοτέλης είχε αφήσει και κάποιες οδηγίες. Έτσι τις βρήκαν και το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη τους και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.
Και από τότε σε όλο τον κόσμο μιλάνε για Μακεδονία μία και Ελληνική. Και μετά ξύπνησα.

Σ.Σ. Το κείμενο μου βγήκε περισσότερο απ’ ότι συνήθως, αλλά ολόκληρη εκστρατεία περιέγραψα. Συγχωρήστε με.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα