Καλώς ήρθε το δικό μας 2019...

Τετάρτη, 02 Ιανουάριος 2019 19:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο χρόνος είναι μια ανθρώπινη επινόηση. Τον χρειαζόμαστε για να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας. Πότε θα περάσει το λεωφορείο, πότε έχουμε meeting, τι ώρα έχει την αγαπημένη μας εκπομπή, πότε γεννηθήκαμε, πότε θα κάνουμε πρωτοχρονιά με πυροτεχνήματα.
Ταυτόχρονα με τον ανύπαρκτο γήινο χρόνο, επινοήσαμε και μια συσκευή να τον... μετρά: Το ρολόι! Το φοράς στο χέρι σου, για να ξέρεις "τι ώρα είναι", δηλαδή να ενημερώνεσαι για κάτι που όπως είπαμε δεν υπάρχει. Μια συσκευή που "μετρά" το ανύπαρκτο.
Ωστόσο αυτός ο ανύπαρκτος γήινος χρόνος μπορεί να σου προσφέρει την σύγκριση. Να βλέπεις τις μεγάλες μεταβολές που συμβαίνουν και να κατανοείς τη συνέχεια. Μπαίνοντας το 2019 λοιπόν σκέφτηκα να σας δώσω ένα τέτοιο παράδειγμα "χρονικής σύγκρισης".
Ο Γερμανός αστροναύτης και γεωφυσικός Αλεξάντερ Γκέρστ επέστρεψε πριν λίγες μέρες στη Γη μετά από σχεδόν 200 μέρες παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και μιλάει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Θα πει:
"Όταν κοιτάς τη Γη μας από ψηλά τρομάζεις. Βλέπεις ότι η εξαφάνιση των δασών συνεχίζεται αμείωτα. Οι παγετώνες συνεχίζουν να μειώνονται. Ανακάλυψα ότι οι παγετώνες που ήξερα από τα νιάτα μου στη Νέα Ζηλανδία, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, σήμερα έχουν γίνει σήμερα πολύ μικρότεροι. Όταν κοιτάζεις τέτοια πράγματα από ψηλά, τότε πραγματικά τρομάζεις
Η φρίκη μπορεί να είναι λανθασμένη λέξη επειδή περιέχει κάτι το αιφνίδιο που δεν έχεις ξανακούσει. Αλλά για μένα η αύξηση της ξηρασίας που είδα στη Γη ήταν κάτι το εντελώς νέο. Όταν είδα καφέ την Ευρώπη στα μέσα του καλοκαιριού πραγματικά φοβήθηκα λίγο. Θα ήθελα να περιγράψω πολλά- πολλά πράγματα με τη λέξη «απογοητευτικό".
Ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε διαρκή φθορά, όπως την επιβεβαιώνει ο ανύπαρκτος γήινος χρόνος. Επί χρόνια, καίμε, μολύνουμε, ερημοποιούμε το ίδιο μας το σπίτι. Η απληστία είναι η κύρια αιτία. Ο άνθρωπος νοιώθει αθάνατος, (εδώ δεν λογαριάζει τον ανύπαρκτο χρόνο που "μετρά" και τη δική του ζωή) και καταστρέφει χωρίς τύψεις.
Καλώς ήρθε λοιπόν το 2019 για εμάς, ή το έτος... 4716 για τους Κινέζους. Μετράμε για να συνενοούμεθα όπως είπαμε...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα