Συνταγματική Αναθεώρηση: η ευκαιρία που δεν μπορεί παρά να πάει χαμένη!

του Στέφανου Ηλ. Βρεττάκου, Δικηγόρου Σπάρτης

Δευτέρα, 05 Νοέμβριος 2018 10:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει ανοίξει ήδη από το καλοκαίρι του 2016 με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, επανέρχεται στο προσκήνιο με την προ ολίγων ημερών επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, για το ίδιο θέμα, με την οποία αυτός δήλωσε σαφώς την πρόθεσή της να εκκινήσει άμεσα την σχετική διαδικασία.
 
Πέραν από τα πολλά και σπουδαία θέματα που μία τέτοια διαδικασία θέτει εν όψει (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης, συμμετοχική δημοκρατία με την διενέργεια δημοψηφισμάτων κ.α.), αυτό που είναι κρίσιμο να διερευνηθεί καταρχάς είναι αν ο χρόνος είναι κατάλληλος για το άνοιγμα ενός τέτοιου ζητήματος που η σημασία του υπερβαίνει τις επόμενες εκλογές, στρέφεται στις επόμενες γενιές και είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει το μεσομακροπρόθεσμο πλαίσιο της άσκησης εξουσίας, της διεξαγωγής των πολιτικών αγώνων και της διασφάλισης των θεσμικών εγγυήσεων και αντερεισμάτων έναντι των εκάστοτε κυβερνώντων.
 
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τόσο σπουδαίες αλλαγές προϋποθέτουν κλίμα διαλόγου, στοιχειώδη αλληλεγγύη και ευρύτερες συναινέσεις, πολλώ δε μάλλον σήμερα που, έτσι και αλλιώς, ο συσχετισμός δυνάμεων στο Κοινοβούλιο δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όμως, αυτό το αναγκαίο όσο και ικανό κλίμα το έχει υπονομεύσει ήδη πρώτη η Κυβέρνηση με τον τρόπο που πολιτεύεται.
 
Να θυμίσω μόνο ότι την ίδια περίπου ώρα που ο Πρωθυπουργός απηύθυνε στους πολιτικούς αρχηγούς την παραπάνω επιστολή του, εφημερίδα φιλικά προσκείμενη στην Κυβέρνηση δημοσίευε τις αποκλειστικές πληροφορίες της για την ολοκλήρωση του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, όπου, κατά την εφημερίδα, «περιγράφονται σειρά αδικημάτων των πρώην πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Υγείας, που κάποια εξ αυτών να αναμένεται να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό της Χώρας», και προανήγγειλε την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής από την πλειοψηφία για το σύνολο των υποθέσεων που σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis. Εξάλλου, δέκα  περίπου ημέρες νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωνε ότι η Κυβέρνηση θα κερδίσει τις εκλογές αν βάλει μερικούς στην φυλακή!  
 
Μόνο από τα παραπάνω, ενδεικτικά της οξύτατης πόλωσης που θα επικρατήσει έως τις προσεχείς εθνικές εκλογές -όποτε αυτές γίνουν-, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μία σοβαρή και απαλλαγμένη από τρέχουσες κομματικές σκοπιμότητες διαβούλευση των βασικών και αναγκαίων μερών για ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Και βέβαια ούτε η ομιλία του ίδιου του Πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη ημέρα της αποστολής της παραπάνω επιστολής του στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την συνταγματική αναθεώρηση, άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας για το κλίμα μέσα στο οποίο και η εν λόγω διαδικασία θα εξελιχθεί.  
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα, δυστυχώς, δεν υφίστανται οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση μίας συνταγματικής αναθεώρησης, που να αναμορφώσει το πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη της Ελληνικής Πολιτείας κατά τρόπο που θα άρει αγκυλώσεις, θα καταπολεμήσει παθογένειες και θα επιλύσει προβλήματα.
Εκτός αν και η συνταγματική αναθεώρηση χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο του γνωστού τακτικισμού της, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την τρέχουσα, αδήριτη για την Χώρα μας, πραγματικότητα, οπότε, τότε, ο σκοπός θα αγιάσει τα μέσα!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος