Αμφισβήτηση

Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2018 19:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πολλές φορές θυμώνω, γιατί βρίσκονται κάποιοι που αμφισβητούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη, και δυστυχώς είναι πολλοί. Τον αμφισβητούν όσοι είναι μικροί μπροστά του, όσοι δεν είναι σε θέση να τον αντικρίσουν, γιατί τους θυμίζει τη γυμνότητα και την κενότητα που τους διακατέχει. Τον αμφισβητούν γιατί είναι ένας γίγαντας, ο τελευταίος εν ζωή μεγάλος Έλληνας, που έχει προσφέρει στον τόπο μας, όσα κανένας άλλος!
Στους ώμους του κρατάει την Ελλάδα ολόκληρη. Έχει γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας, αφού τον γνωρίζουν και στην πιο μικρή γωνιά του πλανήτη. Αυτός έχει γνωρίσει τους μεγάλους ποιητές σε όλους μας, με το να ντύσει με την υπέροχη μουσική του τα ποιήματά τους.
Αλήθεια, πόσοι από εμάς θα γνώριζαν τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Βάρναλη, τον Χριστοδούλου, τον Λειβαδίτη και τόσους πολλούς άλλους; Ποιος θα γνώριζε το «Άξιον εστί» και τη «Ρωμιοσύνη»;. Αν αυτό δεν σας λέει τίποτα, σταματήστε παρακαλώ να διαβάζετε τη συνέχεια του άρθρου!
Πέρα απ’ αυτό όμως, το να τον αμφισβητούν δηλαδή για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, υπάρχει κι ένα ατόπημα φοβερό: Τον συγκρίνουν με καλλιτέχνιδες που ξέρουν να λικνίζουν στην πίστα το ημίγυμνο κορμί τους, που η φωνή τους περνά σε δεύτερη μοίρα από εκείνη του προσώπου και του σώματος, και τις προτείνουν στα παιδιά μας για διασκέδαση.
«Τι θέλετε δηλαδή, να τα βάλουμε ν’ ακούσουν Θεοδωράκη;», είπε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας αντιδήμαρχός τις, και μάλιστα εκπαιδευτικός! Αν διαβάζω τη σκέψη του, ήθελε να μας πει ότι έφεραν την Κ.Σ στην πόλη μας για να διασκεδάσει τα παιδιά μας, γιατί αν τα έβαζαν ν’ ακούσουν Θεοδωράκη, δεν θα διασκέδαζαν. Θα προβληματίζονταν ίσως, κι αυτό πιθανόν να μην είναι αρεστό σε κάποιους!
Αποφάσισαν να φέρουν λοιπόν τη δροσερή, καλλίγραμμη και πανέμορφη αφ’ ενός τραγουδίστρια, αφ’ ετέρου όμως κωλοκουνίστρα και παιχνιδοκώλα, για να μας δείξει τα κάλλη της, αλλά και να διδάξει με τον τρόπο της τα παιδιά μας, πως αυτή είναι η κουλτούρα του μέλλοντος: Λίκνισμα και αμφιβόλου ποιότητας μουσική και στίχοι!
Καυχόμαστε και περηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών. Σκατά στα μούτρα μας, (συγγνώμη για το ανοίκειο της έκφρασης), αυτό είμαστε! Οι πρόγονοί μας δεν γύμναζαν μόνο το σώμα τους, για να γίνουν καλοί πολεμιστές, αλλά και το πνεύμα τους.
Η μουσική και η ποίηση ήταν στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων τους. Τραγουδούσαν τους παιάνες και τους ύμνους του Τυρταίου και του Αλκμάνα, και είχαν αποστηθίσει τα έπη του Ομήρου. Πριν πολεμήσουν, έστηναν χορό και τραγουδούσαν. Δεν έβαζαν μια χορεύτρια να λικνίζεται και να τους αραδιάζει αρλούμπες.
Τώρα, και με το δίκιο σας, θα μου πείτε ότι δεν ζούμε στο 400πΧ,. Ναι, αλλά αν θέλουμε να λεγόμαστε απόγονοι των Σπαρτιατών, αυτό το 400πΧ, πρέπει να μας εμπνέει!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα