Γιατί τώρα;

Παρασκευή, 03 Αύγουστος 2018 20:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μέσα από τις γραμμές ενός άρθρου δεν μπορείς εύκολα να αγγίξεις ένα τέτοιο θέμα όπως είναι η ονομασία των Σκοπίων, πράγμα το οποίο είναι επίτηδες απομονωμένο σαν το κυρίως πρόβλημα, εννοώ δηλαδή το ονοματολογικό, παραβλέποντας την ουσία του προβλήματος.
Απλά και μόνο λοιπόν μπορείς να κάνεις εύκολα διαπιστώσεις που κατά κάποιο τρόπο διαθέτουν μια κοινοτοπία ανάμεσα στη γνώμη που έχουν σχηματισμένη όλοι σχεδόν οι Έλληνες αυτή την περίοδο.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η ονομασία και μόνο δεν αρκεί για να ανδρωθεί κάτι και να μεταλλαχτεί σε πρόβλημα, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει για να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή εννοώ ότι πρέπει να υπάρχει γλώσσα, ιστορία, έθιμα, σύνταγμα, εθνικός και τοπικός προσδιορισμός, πράγματα που σηματοδοτούν την ύπαρξη μιας εθνοονομαστικής κοινότητας ανθρώπων με τις ίδιες ανησυχίες, όνειρα, προσδοκίες, φιλοσοφία ύπαρξης και ζωής.
Είναι ορατό ότι το φρέσκο υλικό, η καινούργια χώρα δηλαδή, που γεννήθηκε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν διαθέτει τίποτα από όλα αυτά τα παραπάνω για να μπορεί να γίνει πιστευτή η παρθενογένεση του σαν οντότητα εθνικοκρατική.
Διαθέτει αντίθετα όμως στους κόλπους της αλβανική μειονότητα, βουλγάρικη μειονότητα, ένα ψηφιδωτό πολιτισμών και εθνικοτήτων που δεν της δίνουν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί σαν Μακεδονικό κράτος.
Ερμαφρόδιτη εθνική οντότητα φτιαγμένη από τον Τίτο, το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης την εποχή του ψυχρού πολέμου, επειδή ήθελε με κάποιο τρόπο να γίνει ο νονός των προβλημάτων της Βαλκανικής χερσονήσου, πράγμα που τελικά και κατάφερε δίνοντας η παίρνοντας η αναμειγνύοντας ονόματα, εθνότητες και θρησκευτικό πολιτισμικές οντότητες.
Ένας άλλος μεγαλοιδεάτης της εποχής, γνωστός σε όλους μας, ο Κ. Καραμανλής που με τα δάκρυά του στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όταν ήταν πρόεδρος της δημοκρατίας, και με την φράση του "η Μακεδονία είναι ελληνική"απέδειξε άλλη μια φορά ότι οι άντρες κλαίνε όχι γιατί τους μάλωσε η μαμά τους αλλά γιατί κάπου αισθάνονται ένοχοι.
Η σιωπή του όταν ο Τίτο ονόμασε τα Σκόπια Μακεδονία και η αποδοχή του στην παγκόσμια προπαγάνδα των σκοπιανών μέχρι της μέρες μας αποτελούν την αιτία της συγκίνησης του.
Το επόμενο λάθος τακτικής από πλευράς των Ελλήνων είναι η μυστική συμφωνία της ηγεσίας του ΚΚΕ την εποχή της εθνοεξέγερσης ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, συμφωνία που περιελάμβανε την δημιουργία ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους με άλλες χώρες των νοτίων Βαλκανίων.
Τώρα μετά από όλα αυτά ήρθε και η συμφωνία των Πρεσπών, το κερασάκι στην τούρτα, με το πρόσχημα της ισορροπίας στα Νότια Βαλκάνια, λες και έτσι ένα όνομα αποτελεί την ιδανική λύση για την απορρόφηση της έντασης στην περιοχή.
Η πρόφαση ότι η δημιουργία μιας ψεύτικης εθνικής-κρατικής οντότητας με τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες θα πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός λαού, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.
Αυτό το έχει νιώσει πολύ καλά στο πετσί του ο ελληνικός λαός όταν κάποτε οι Τούρκοι κατέλαβαν το μισό της Κύπρου ενώ την ίδια στιγμή ήταν κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Πως λοιπόν ο ελληνικός λαός θα αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη σε συμφωνίες και συμμαχίες που τον ταλαιπώρησαν χρόνια τώρα;
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι βασανιστικό: γιατί τώρα, γιατί πριν λυθεί το κυπριακό λύθηκε βιαστικά το σκοπιανό;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα