Φτιάξε και συ ένα φορέα. Μπορείς.

Κάθε φορά που στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα ιδρύει έναν φορέα υπάρχει ένας τριπλός στόχος: α) Να προσλάβουν ημέτερους β) Να το αναλάβουν διοικητικά ημέτεροι που ακόμα δεν έχουν "αξιοποιηθεί" γ) να μοιράσουν δουλίτσες σε πάλι σε ημέτερους.
Δεν χρειάζεται να θυμηθώ τραγικές απόπειρες του παρελθόντος όπως αυτή της επανίδρυσης της... αγροφυλακής με 4.000 αγροφύλακες για αρχή (που ευτυχώς δεν προχώρησε). Αρκεί να πω ότι σήμερα υπάρχουν κάπου κρυμμένοι στο Δημόσιο περί τους 1.300 φορείς χωρίς πραγματικό αντικείμενο και που ο Πάγκαλος τους έψαχνε για να τους καταργήσει αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να βρει, ούτε τις διευθύνσεις τους.
Ούτε θα μνημονεύσω τους μετακλητούς -88 μετακλητοί εργάζονται μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου περί τον πρωθυπουργό - που είναι ελληνική πατέντα: Δεν προσλαμβάνονται στελέχη υψηλών δυνατοτήτων ως σύμβουλοι αλλά αδέρφια - ξαδέρφια που πληρώνονται για να κάθονται. (Δεν χρειάζονται συμβούλους αυτοί που κυβερνούν στην Ελλάδα. Ξέρουν).
Θα επιχειρήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς κάνει το πράσινο, το μπλε ή το ροζ ΠΑΣΟΚ όποτε ιδρύει ένα φορέα για να βολέψει ΤΡΙΠΛΑ ημέτερους. Αφορμή παίρνω από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ), όπου ακολουθήθηκε πιστά η παράδοση.
1. Βάζεις επικεφαλής ένα σημαντικό όνομα του χώρου ανεξάρτητο ώστε να πείσεις ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι κομματικός.
2.Με βάση το καταστατικό του δίνεις όλες τις πρέπουσες αρμοδιότητες. Αυτό τον πείθει να αναμιχθεί, να πει το "ναι". Ο φορέας ιδρύεται καθαρά για να είναι ακομμάτιστος.
3. Μόλις ο φημισμένος αναλάβει, λίγες ημέρες μετά με μια νυχτερινή τροπολογία, μεταφέρουν όλες τις βασικές αρμοδιότητες του σε ένα κομματικό στέλεχος, άνθρωπο του Υπουργού. Τώρα το μαγαζί ανήκει στον υπουργό.
4. Εδώ έχουμε δυο πιθανές εξελίξεις: α) Ο Διοικητής βάζει νερό στο κρασί του και συμβιβάζεται. Μένει εικονικός διοικητής για να εισπράξει τη δημοσιότητα, τις αμοιβές, πιθανόν και να βολέψει δικούς του... ημέτερους. Αυτός θα σώσει τη χώρα; β) Παραιτείται καταγγέλλοντας (όπως ο Σταμάτης Κριμιζής του ΕΛΔΟ).
Και αυτό να γίνει δεν τους νοιάζει. Καλύτερα. Ο Υπουργός θα έχει το 100% του μαγαζιού, ο καταγγέλλων εύκολα θα εμφανιστεί ως γραφικός, άδικος ή περίεργος. Το θέμα θα ξεχαστεί, ο φορέας θα τους μείνει.
Αυτά που σας περιγράφω, γίνονται μόνο στην Ελλάδα όπου κάθε κόμμα όταν αναλαμβάνει την εξουσία λεηλατεί το κράτος και τον κοινό πλούτο με όσους τρόπους μπορεί να επινοήσει. Ένας είναι ο παραπάνω: Η ίδρυση χρήσιμων ή άχρηστων φορέων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος