Νοσοκομειακοί Γιατροί

Τετάρτη, 14 Μάρτιος 2018 20:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στο Κεμπέκ του Καναδά οι νοσοκομειακοί γιατροί άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, και ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει τις αυξήσεις μισθού που θέσπισε γι’ αυτούς, μιλάμε για ποσό χιλιάδων δολαρίων, ίσως κι εκατομμυρίων, και αντ’ αυτών ζήτησαν να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί, και ν’ αγοράσει εξοπλισμό και μηχανήματα. Αυτά στον Καναδά!
Τώρα ας μη γινόμαστε κακοί, με το να θέλουμε να συγκρίνουμε τους Καναδούς νοσοκομειακούς γιατρούς, με τους δικούς μας. Από επιστημονικής κατάρτισης είναι ίδιοι, ίσως οι Έλληνες να είναι καλύτεροι, πιο σωστά αποτελεσματικότεροι, στην αντιμετώπιση και ίαση ασθενειών, αλλά και στις εγχειρήσεις. Εντάξει, τα νοσοκομεία μας υπολείπονται σε εξοπλισμό, αλλά πού θα πάει, θα τον αποκτήσουμε κι αυτόν!
Αν θέλουμε να συγκρίνουμε κάτι, καλύτερα να συγκρίνουμε καταστάσεις, νοοτροπίες, (γιατρών αλλά και ασθενών), κι όχι πρόσωπα. Είναι αλήθεια πως οι Έλληνες γιατροί είναι παραπονιάρηδες και ζηλιάρηδες. Βλέπουν ορισμένους συναδέλφους τους να έχουν αποκτήσει υπερπολυτελείς και πανάκριβες βίλες, και ζηλεύουν.
Γιατί να μην τα καταφέρουν κι αυτοί; Στο πηγάδι κατούρησαν; Τις ίδιες γνώσεις δεν έχουν με αυτούς; Γι’ αυτό πολλές φορές λέγεται ότι καταφεύγουν στο να ζητήσουν επιπλέον αμοιβή από εκείνη του μισθού τους, που από αυτόν ούτε τριάρι δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν, η αλήθεια να λέγεται!
Και φυσικά αφού η πολιτεία δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί, καταφεύγουν στους ασθενείς. Αφού έχουν την ανάγκη τους, θα πληρώσουν. Δεν έχει σημασία αν έχουν ή όχι, θα τα βρουν και θα τα σκάσουν, προκειμένου να δουν την υγειά τους. Κάποιοι θα πουν πως η υγεία είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν, όταν είσαι ασφαλισμένος, και σύμφωνα με τον νόμο, έχουν δίκιο, αλλά εδώ υπερισχύει ο νόμος της ανάγκης.
Ας μην κακολογούμε μόνο τους γιατρούς, ο οποίοι έβγαλαν τα μάτια τους στο διάβασμα να γίνουν γιατροί, κι αλίμονο αν το σταματήσουν, αφού η ιατρική προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Το κακό ξεκινάει από εμάς τους ασθενείς. Τα θέλει ο πισινός μας όταν ρωτάμε τον γιατρό: «Πόσο πάει ο κόπος σας;». Τι θέλετε δηλαδή ν’ ακούσετε, ότι είναι δημόσιος υπάλληλος κι έχει αποδεχτεί το μισθό που παίρνει από το νοσοκομείο, ως όφειλε; Ας μην τον βάζαμε σε πειρασμό. Άνθρωπος είναι, δεν είναι υπεράνθρωπος!
Τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν δώσετε φακελάκι, αν σας το ζητήσει ο ίδιος; Θα σας αφήσει να πεθάνετε; Όχι, καλέ! Απλά θα σας «περιποιηθεί» με τον τρόπο του, δηλαδή δεν θα δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον. Αν έχετε σπάσει κόκαλο και είναι ανάγκη να χειρουργηθείτε, θα σας πει πως η εγχείρηση θα γίνει σε μια εβδομάδα. Αν στο μεταξύ εσείς πάθετε εμβολή και πάτε από ανακοπή, καλά να πάθετε! Ας τον πληρώνατε, να ζούσατε!
Ίσως να νομίσετε πως γράφω υπερβολές, αλλά αν δεν είχε φύγει με αυτό τον τρόπο η μητέρα μου, 72 ετών, πιστέψτε με, δεν είχα καμία πρόθεση να κακολογήσω κανένα γιατρό, ούτε να περάσει σαν σκέψη από το μυαλό μου.
Αν πάτε να γεννήσετε σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν πληρώσετε τον μαιευτήρα, θα σας ξεγεννήσει χωρίς να σας ράψει, προφασιζόμενος φόρτο εργασίας, και θ’ αφήσει τις νοσοκόμες να το κάνουν αυτό. Αν στο μέλλον παρουσιάσετε γυναικολογικά προβλήματα, πρόβλημά σας! Ας πληρώνατε, να βγαίνατε τζάμι. Πάλι είμαι υπερβολικός; Ρωτήστε τη σύζυγό μου.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Μα φυσικά ν’ αλλάξουμε νοοτροπία και να μη ρωτήσουμε ποτέ τον γιατρό δημόσιου νοσοκομείου, «Πόσο πάει ο κόπος σας, γιατρέ;». Αν σας ζητήσει χρήματα, πολύ απλά να μην τα δώσετε. Τι λέτε, θα σας αφήσει να πεθάνετε; Δεν νομίζω.
Αν όλοι μας ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, θ’ αναγκαστούν ν’ αλλάξουν συμπεριφορά, για το καλό τους φυσικά. Κανένας δεν θα τους κατηγορεί για χρηματισμό, κι όταν περπατούν στο δρόμο, όλοι θα τους χαιρετούν με σεβασμό κι εκτίμηση, χωρίς να ψιθυρίζουν πίσω τους, «Αυτός ο π…ς μου έφαγε πέντε χιλιάδες για να μ’ εγχειρήσει».
Λέτε να είναι γαϊδούρια οι γιατροί μας, επιστήμονες άνθρωποι; Λέτε να πατάνε πάνω στην ανάγκη μας και να μας εκμεταλλεύονται; Αναίσθητοι κι αναίσχυντοι οι φύλακες της υγείας μας; Όχι, δεν το πιστεύω. Πρόκειται μάλλον περί παρεξηγήσεως!
Όμως, μη νομίσετε πως όλοι οι γιατροί είναι ίδιοι. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, κάποιοι ωραίοι άνθρωποι με σωστούς χαρακτήρες, κι απ’ αυτούς, ευτυχώς, στο νοσοκομείο της πόλης μας υπάρχουν αρκετοί!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος