Απειλούν οι λαϊκιστές μια αληθινή Δημοκρατία;

Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2018 20:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Υπήρξαμε σκληροί και άδικοι με την αστική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Την καταγγείλαμε με σφοδρότητα όταν πρώτοι οι πολιτικοί την απαξίωσαν "άλλα λέγοντας και άλλα πράττοντας". Μιλήσαμε και για κυβερνήσεις μειοψηφίας αφού οι μεγάλες αποχές των πολιτών από την κάλπη, αλλά και τα εκλογικά συστήματα έδιναν την εξουσία σε μειοψηφίες.
Ακόμα χειρότερα καταγγείλαμε την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όταν μέσα από την παγκοσμιοποίηση επεβλήθη η λογική των Τραπεζών (της απληστίας και της "φούσκας" των εικονικών προϊόντων) που περιθωριοποίησε την πολιτική, την μετέτρεψε σε κομπάρσο των εξελίξεων.
Ξεχάσαμε ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μακράν το καλύτερο σύστημα για μια κοινωνία γιατί δεν είναι μόνο η κάλπη που την περιγράφει αλλά πολλά περισσότερα. Και τώρα ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ από την άδικη απαξίωσή της.
Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι κυρίως το Σύνταγμα της κάθε χώρας, δηλαδή οι κανόνες συνεννόησης μεταξύ εξουσίας και απλών πολιτών. Είναι οι ανεξάρτητοι θεσμοί που λειτουργούν με κύριο γνώμονα τον σκληρό έλεγχο της εξουσίας. Είναι εν τέλει ολόκληρο το λειτουργικό οικοδόμημα που έχει σφυρηλατηθεί μέσα στο χρόνο και εγγυάται την σωστή πορεία της κοινωνίας.
Αυτές τις ημέρες βρέθηκα στην Ιταλία. Μεταξύ Νάπολης και Ρώμης είχα την ευκαιρία να συζητήσω με αρκετούς Ιταλούς που δεν ανησυχούσαν καθόλου για την άνοδο των λαϊκιστών του Πέπε Γκρίλο στις πρόσφατες εκλογές.
Όλοι σχεδόν μου είπαν: «Ο Ρέντσι δεν ήταν έτοιμος, στα επόμενα χρόνια θα επιστρέψει δυναμικά. Ο Μπερλουσκόνι πολιτικά ξέρει να πείθει αλλά όχι να πράττει. Όσο για τους λαϊκιστές, η ψήφισή τους ήταν μονόδρομος. Θα δούμε αν μπορούν να κάνουν κάτι».
Δεν είδα καμία ανησυχία για το κακό που μπορεί να φέρουν οι λαϊκιστές στην Ιταλία (ανησυχία που εκφράζεται στην ΕΕ) και κατάλαβα γιατί. Η χώρα έχει και κανόνες και θεσμούς (Θημηθείτε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Κράξι να δραπετεύει από τη χώρα για να μην μπει φυλακή από την ανεξάρτητη Ιταλική Δικαιοσύνη).
Στην Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα του ανύπαρκτου Κοινοβουλευτισμού (όλα ελέγχονται ασφυκτικά από το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά, αλλάζοντας νόμους και υποτάσσοντας Θεσμούς), κανείς δεν παίζει με ότι έχει κερδίσει η κοινωνία τους.
Οι Ιταλοί όπως και οι Βέλγοι, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί κ.α έχουν τέτοιους δημοκρατικούς κανόνες που μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς κυβερνήσεις (όπως έχει συμβεί αρκετές φορές - τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία).
Το πρόβλημα το έχει μόνο η Ελλάδα που αν υπάρχει ένας κανόνας στην λεγόμενη "Ελληνική Δημοκρατία", αυτός είναι: Δεν έχουμε κανόνες. Whatever works (Ότι κάτσει).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος