Πανίσχυροι αλλά και αδιάφοροι στα Βαλκάνια

Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2018 21:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ελλάδα είναι σταθερά η μεγάλη οικονομική δύναμη στα Βαλκάνια. Οι αριθμοί περιγράφουν μια χώρα που θα έπρεπε να ηγείται και πολιτικά της περιοχής αφού η ισχυρή οικονομία, φέρνει και την ισχύ σε κάθε άλλο τομέα. Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν αφού η Ελλάδα της κρίσης υπερτερεί όλων των υπόλοιπων χωρών που αντίθετα βρίσκονται σε ανάκαμψη:
- Το 2016 Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σκόπια είχαν σύνολο 24.924.000 κατοίκων και άθροισμα όλων των ΑΕΠ μαζί 139,24 δισ. δολάρια.
Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Ελλάδος ήταν 194,06 - δηλαδή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από το σύνολο των υπολοίπων, παρ’ ότι είχε μειωθεί κατά 27% από το 2008 οπότε σημείωσε ρεκόρ στο ΑΕΠ με 354,46 δισ. δολάρια.
- Στα Σκόπια η Ελλάδα είναι στους πέντε πρώτους εμπορικούς εταίρους και ξένους επενδυτές. Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 18.000 θέσεις εργασίας και υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Ελέγχουν το διυλιστήριο, δίκτυα καυσίμων, τη μεγαλύτερη τράπεζα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων κ.ά. Τα Σκόπια, είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμένος Θεσσαλονίκης και ελέγχει τις στρατηγικές κοιλάδες των ποταμών Αξιού, Εριγώνος και Στρυμόνος. Πολίτες του παραθερίζουν στην ελληνική Μακεδονία και κάθε εβδομάδα ενισχύουν το εμπόριο μας.
- Πάμε και στη Βουλγαρία;. Η γειτονική χώρα, Βουλγαρία εισήλθε στην Ε.Ε. με τη θερμή συνηγορία της Ελλάδος και αυτό οι γείτονες δεν το ξεχνούν. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης διακινούν το βουλγαρικό εμπόριο το οποίο εξυπηρετεί και η Εγνατία Οδός.
Εκατοντάδες Βούλγαροι, πολίτες της Ευρώπης πια, έχουν αγοράσει βίλες στις τουριστικές ακτές της ελληνικής Μακεδονίας. Μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδος το 2005 απογράφησαν 35.104 Βούλγαροι.
Ακόμα και η Αλβανία εσχάτως σε όλους του τόνους δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εδαφική διεκδίκηση κατά της Ελλάδος.
Με βάση τα παραπάνω αναλογίζεται κανείς γιατί η πανίσχυρη Ελλάδα δεν ασχολήθηκε ποτέ με το να μετατρέψει σε σπουδαίους της φίλους όλους τους γείτονες αλλά να είναι θεατής και μόνον. Υπάρχει απάντηση: Το μείζον για το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν πάντοτε η επανεκλογή του μέσα από το πελατειακό κράτος. Τι μας νοιάζει τώρα έξω από τα σύνορα...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος