Σκάνδαλο NOVARTIS: Απορίες και προβληματισμοί

Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 20:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Σ’ αυτή τη χώρα αντί να γινόμαστε σοφότεροι και πιο συνετοί, μετά από την δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια, παραμένουμε επιπόλαιοι, ασυλλόγιστοι και ανεύθυνοι με προεξάρχον το πολιτικό και μιντιακό σύστημα, που δείχνει να μην έχει διδαχτεί το παραμικρό και διολισθαίνει συχνά σε επικίνδυνες ατραπούς.
Σχετικά με το σκάνδαλο της NOVARTIS φαίνεται «να έχει χαθεί η μπάλα» ή κατά το συνηθέστερο κάποιοι «να έχουν πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», που σημαίνει στα απλά ελληνικά «άντε να βρεις άκρη»!
Κατ’ αρχάς, όπως παραδέχονται όλοι, το σκάνδαλο αυτό δεν προέκυψε από κάποια δικαστική έρευνα στην Ελλάδα, αλλά στις Η.Π.Α., απ’ όπου επεκτάθηκε στα καθ’ ημάς. Την εξέταση του σκανδάλου ανέλαβαν ειδικοί δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι από το ανακριτικό έργο που διεξήγαγαν κατέληξαν σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις και συμπεράσματα, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τριών Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων προέκυψαν ενδεχόμενες κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων, γι’ αυτό και η συγκροτηθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Αμέσως μετά τις ενέργειες αυτές ξέσπασε μία άνευ προγουμένου πολυμέτωπη επίθεση κατά των αρμοδίων δικαστών, των προστατευόμενων μαρτύρων και βεβαίως κατά της Κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για σκευωρία εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων!
Ο απλός πολίτης έχει μείνει ενεός! Υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο; Αν ναι τότε ποιοι το δημιούργησαν και ποιοι τους υποβοήθησαν σ’ αυτό; Ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο ναι ή όχι; Πρέπει να εξεταστεί και να αποδοθούν οι ευθύνες ναι ή όχι; Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για την δήθεν κυβερνητική σκευωρία; Είναι ανεξάρτητη η ελληνική Δικαιοσύνη ή όχι; Υπάρχει πολιτικός φορέας ή πρόσωπο που αμφισβητεί το ανακριτικό έργο των αρμοδίων δικαστών και με βάση ποια στοιχεία; Είναι νόμιμη ή όχι η προστασία των μαρτύρων; Αν ναι, γιατί χαρακτηρίζονται ως «κουκουλοφόροι»;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από αυτούς που αμφισβητούν την όλη διαδικασία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το σκάνδαλο και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, μια Ελλάδα που σημαδεύτηκε στο πρόσφατο παρελθόν από την λεγόμενη διαπλοκή και την επακόλουθη διαφθορά .
Η ύπαρξη του σκανδάλου NOVARTIS είναι αποδεκτή από όλους, θέλοντας και μη, αφού όπως προείπαμε έχει ξεκινήσει από την έρευνα του FBI, που διεξήχθη και στο ελληνικό τμήμα της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρίας. Κατά συνέπεια η κατηγορία της αντιπολίτευσης για κυβερνητική σκευωρία υπονοεί πως η κυβέρνηση «ελέγχει» την Δικαιοσύνη και «υπαγορεύει» στους δικαστές τις αποφάσεις που την συμφέρουν! Είναι πράγματι έτσι; Αν ναι, τότε γιατί οι δικαστές έχουν βγάλει μια σειρά αποφάσεων, με προεξάρχουσα αυτή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες; Κι όχι μόνο αλλά οι συνδικαλιστικοί φορείς των Ελλήνων Δικαστών δεν έχουν διστάσει, ούτε για μια στιγμή, να βγάλουν ανακοινώσεις, που αφορούν τις τεταμένες σχέσεις τους με την κυβερνητική πλευρά.
Κάθε νουνεχής άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει, ούτε μπορεί να έχει κάποια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης , η οποία σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ πιο ελεύθερη να κρίνει και να αποφασίζει κατά το Νόμο. Η κατηγορία περί σκευωρίας, λοιπόν, είναι αστήρικτη και προσβάλλει, πρώτα απ’όλα, τους Δικαστικούς Λειτουργούς, αφού τους παρουσιάζει ως ενεργούμενα και ως υποχείρια των κυβερνητικών παραγόντων!
Οι κατηγορίες των προστατευόμενων μαρτύρων κατά των πολιτικών προσώπων μπορεί να είναι ανυπόστατες και αβάσιμες, αλλά αυτό θα πρέπει να κριθεί από τους θεσμούς της Πολιτείας μας και μακάρι να αποδειχθούν ως τέτοιες. Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό τους ως συκοφαντία, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσοι και πόσοι απλοί πολίτες σύρονται κάθε τόσο στα αστικά και ποινικά Δικαστήρια με κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της τιμής και της υπόληψης, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν στα προηγούμενα χρόνια οι εγκαλούμενοι πολιτικοί.
Εν κατακλείδι, αφού το σκάνδαλο είναι αναμφισβήτητα υπαρκτό, ας αφεθούν η ελληνική Δικαιοσύνη και οι δημοκρατικοί θεσμοί της Πολιτείας μας να το διαλευκάνουν και να αποδώσουν τις υπαρκτές ευθύνες σε όσους το δημιούργησαν ή επέτρεψαν την δημιουργία του.

Υ.Γ.1: Η μόνη ευθύνη που μπορεί να διακρίνει κάποιος στην κυβερνητική πλευρά είναι η αμετροέπεια κάποιων στελεχών της, η οποία όχι μόνο δεν την ωφελεί αλλά αντιθέτως την βλάπτει και μάλιστα άνευ λόγου και ουσίας.
Υ.Γ. 2: Δεν αποκλείεται πίσω από το σκάνδαλο της NOVARTIS να κρύβεται και ο παρασκηνιακός πόλεμος των πολυεθνικών εταιριών του φαρμάκου για τον έλεγχο της αγοράς με στόχο το μέγιστο κέρδος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος