Γκρεμισμένα σπίτια...

Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 20:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γκρεμισμένα σπίτια μέσα στο σκοτάδι
έτσι ειν’ η ζωή μας μεσημέρι βράδυ.
Όταν έγραψε αυτούς τους στίχους ο Νότης Περγιάλης, και τους έντυσε με θαυμάσια μουσική ο Γιάννης Μαρκόπουλος, και τους τραγούδησε ο Κώστας Χατζής τη δεκαετία του 50, δεν φανταζόταν πως μια μέρα, το σπίτι που γεννήθηκε κι αντρώθηκε, στα Ανώγεια, θα καταντούσε ερείπιο.
Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα των δημιουργών, να πορεύονται στη ζωή μόνοι, αλλά να παραμένουν μόνοι και μετά θάνατον. Μόνο το έργο τους φωτίζει τους δρόμους μας, τα υπόλοιπα ξεχνιούνται. Όσο ζουν, τους τιμούμε, για να πάρουμε κι εμείς κάτι από τη λάμψη τους. Μετά σιωπή!
Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις το παλιό αρχοντόσπιτο έτοιμο να σωριαστεί, σαν τον ετοιμοθάνατο που περιμένει τον χάρο να του πάρει τη ζωή. Κι όμως, πριν κάποιες δεκαετίες, σ’ αυτό το σπίτι και σ’ αυτή την έρημη τώρα γειτονιά, η ζωή κυλούσε χαρούμενη, με τις φωνές των παιδιών που αλώνιζαν τα σοκάκια παίζοντας, τα γαβγίσματα των σκυλιών και τα γκαρίσματα των γαϊδουριών.
Τα τζάκια το χειμώνα ήταν όλα αναμμένα, το νερό έτρεχε στο αυλάκι κι έδινε ζωή στους κήπους, που ήταν γεμάτοι ζαρζαβατικά, τα κοτέτσια είχαν πουλερικά. Σε κάθε σπίτι έβλεπες να κατοικεί μια οικογένεια, ενίοτε και δύο. Τώρα βασιλεύει η εγκατάλειψη και η ερήμωση. Σημεία των καιρών!
Είχα προτείνει, δυο φορές μάλιστα, στους δημοτικούς άρχοντες να στηθεί η προτομή του Νότη Περγιάλη, αυτού του σημαντικού ανθρώπου, που λάμπρυνε με το έργο του τα Ελληνικά γράμματα και τίμησε τον τόπο μας. Και τις δύο με αγνόησαν. Δεν θα σταθώ άλλο σ’ αυτό το θέμα, αλλά φοβάμαι πως κινδυνεύω να χαρακτηριστώ γραφικός, αν τολμήσω να ζητήσω από τη δημοτική αρχή, ή από το υπουργείο πολιτισμού, ν’ αναστηλώσουν το σπίτι του Περγιάλη, και να το χρησιμοποιήσουν σαν μουσείο. Να βρει τόπο το αρχείο του, που επανειλημμένα έχω προτείνει να μεταφερθεί εδώ, στον τόπο του.
Οι φωτογραφίες του σπιτιού είναι τωρινές. Βλέπετε την κατάστασή του. Δεν είμαι σίγουρος όμως πως θα παραμείνει όρθιο ακόμα για πολύ. Πριν λοιπόν ο πανδαμάτορας χρόνος σβήσει από το χάρτη αυτό το σπίτι, παρακαλώ τους ευαίσθητους απανταχού Λάκωνες να δραστηριοποιηθούν και να σώσουν, ότι είναι δυνατόν ακόμα να σωθεί!

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος