×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/132114

Απολογισμός

Πέμπτη, 28 Δεκέμβριος 2017 20:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το τέλος του χρόνου ενδείκνυται για κάθε λογής απολογισμούς σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Συνήθως, όμως, εμείς οι άνθρωποι περιοριζόμαστε στις ποσοτικές και όχι στις ποιοτικές παραμέτρους αυτών των απολογισμών με περιτύλιγμα την ψεύτικη βιτρίνα της καταναλωτικής μας κοινωνίας, που κρύβει κάτω από το χαλάκι της εισόδου όλα τα σοβαρά προβλήματά της.
Προσωπικά με απασχολεί ο απολογισμός της ανθρωπιάς, αυτός που δίνει ελπίδα και προοπτική σ’ αυτόν τον κόσμο, που κυριαρχείται από τις δυνάμεις της αδικίας,του μίσους, του φανατισμού, της ανισότητας, της εκμετάλλευσης, της βίας, του αυταρχισμού, της ανελευθερίας, της τρομοκρατίας και του φόβου.
Και παρ’όλο που υπάρχουν πρόσωπα και φορείς που δικαιώνουν τον ΑΝΘΡΩΠΟ εν τούτοιςδεν λείπουν και ισχυροποιούνται φωνές που έρχονται από ένα μαύρο παρελθόν της ανθρωπότητας, οι οποίες ελπίζαμε πως είχαν εκλείψει. Είναι οι φωνές που διαφοροποιούν και διακρίνουν τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την προέλευση. Φωνές που θεωρούν μία φυλή ανώτερη απ’ όλες τις άλλες, φωνές που αναφέρονται με απαξίωση στους συνανθρώπους μας, που μεταχειρίζονται τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο ως όπλα επιβολής, που δεν σέβονται τα παιδιά, τις γυναίκες, τους γέροντες, τους ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το κύμα των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γεωστρατηγικά παιχνίδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ήταν μια γροθιά στο στομάχι για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις ανάγκασε να βρεθούν «ενώπιος ενωπίω» με τη λεγόμενη προσφυγική κρίση.
Είδαμε τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης να μη συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να αναδεικνύονται σε όλη τη γηραιά ήπειρο ξενοφοβικά, ρατσιστικά, ακροδεξιά κόμματα και μορφώματα, που ανάγκασαν ακόμα και τα κλασικά συντηρητικά κόμματα να υιοθετήσουν τμήματα τηςρητορικής τους, μεταμορφώνοντας την Ευρώπη σε αφιλόξενο και απάνθρωπο τόπο συρματοπλεγμάτων.
Κι όλα αυτά από ανθρώπους που δηλώνουν ευσεβείς χριστιανοί, που εκκλησιάζονται τακτικά, που τελούν με συνέπεια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και την ίδια στιγμή βάζουν τις ένοπλες αστυνομικές τους δυνάμεις με τα λυκόσκυλα απέναντι στους δυστυχείς και κατατρεγμένους πρόσφυγες που η φρίκη του πολέμουτους ξερίζωσε από τον τόπο τους.
Στην άλλη άκρη οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές που θεωρούν πως είναι ο στρατός του Θεού με την ιερή αποστολή να εξοντώσουν όλους τους απίστους. Νέοι άνθρωποι που δεν διστάζουν να αποκεφαλίσουν, να κάψουν ή να κομματιάσουν έναν συνανθρωπό τους που του έβαλαν την ταμπέλα «εχθρός». Αυτοί που εν ονόματι του Θεού (!!!) ανατινάζονται σε πολυσύχναστους χώρους, ρίχνονται με αυτοκίνητα σε αθώους ανθρώπους, μαχαιρώνουν και πυροβολούν αδιακρίτως.
Η ανθρωπότητα προοδεύει στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, αλλά οι ανθρώπινες κοινωνίες μένουν ακόμα δέσμιες θρησκευτικών, φυλετικών, εθνικών, οικογενειακών και άλλων αναχρονιστικών παραδόσεων, που επιτρέπουν στην κακή πλευρά του ανθρώπου να επιβιώνει και να καταδυναστεύει τη ζωή. Ο άνθρωπος, δυστυχώς, αγωνίζεται εδώ και χιλιάδες χιλιάδων χρόνια για να τιθασεύσει την άγρια, βίαιη, καταστροφική πλευρά του εαυτού του, χωρίς αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και ο κόσμος μας απέχει πολύ από την έννοια του Παραδείσου.
Κι, όμως,γι΄αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση του ανθρώπου έχουν ειπωθεί πολλά κι από πολλούς. Ίσως, αν τα γνωρίζαμε όλ’ αυτά να προβληματιζόμασταν πρώτα για ν’ αλλάξουμε τους εαυτούς μας και στη συνέχεια για να αλλάξουμε εκ βάθρων την κοινωνία μας. Σταχυολόγησα μερικές χαρακτηριστικές απόψεις που λέχθηκαν για την ανθρώπινη φύσηκαι σας τις παραθέτω μαζί με μερικές σκληρές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εικόνα της εποχής μας. Ελπίζω να σταθούν αφορμή σε κάποιους για να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο του σκότους, που θεωρεί την ανθρώπινη ύπαρξη αναλώσιμο υλικό στα γρανάζια της ιστορίας.
• Ε, κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά. (Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας)
• Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.(Μαρκ Τουαίην, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας)
• Ο πατέρας μου έλεγε ότι υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που δίνουν και αυτοί που παίρνουν. Αυτοί που παίρνουν τρώνε καλύτερα, αλλά αυτοί που δίνουν κοιμούνται καλύτερα.(Marlo Thomas, 1937-, Αμερικανίδα ηθοποιός & φεμινίστρια)
• Λέγεται ότι ο άνθρωπος είναι ένα λογικό ον. Σε όλη μου τη ζωή έψαχνα για στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό.(Μπέρτραντ Ράσελ, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος)
• Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αγαπάει, αλλά βρίσκει καταφύγιο στην αγάπη. Δεν ελπίζει, αλλά βρίσκει καταφύγιο στην ελπίδα. Δεν πιστεύει, αλλά βρίσκει καταφύγιο στο δόγμα.(Nicolás Gómez Dávila, 1913-1994, Κολομβιανός συγγραφέας)
• Άνθρωπος: η δόξα και η ντροπή του σύμπαντος.(Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής)
• O κόσμος ξεκίνησε χωρίς τον άνθρωπο και θα τελειώσει χωρίς αυτόν.(Κλωντ Λεβί-Στρως, 1908 - 2009, Γάλλος ανθρωπολόγος)
• Ενώ εις τον άνθρωπον εδόθη η ύψωσή του έως εις τα υπερφυή όντα, του αφέθη και η καταβίβασή του έως εις τα κτήνη και συχνά και παρακάτου ακόμη.(Ανδρέας Λασκαράτος, 1811-1901, σατιρικός συγγραφέας)
• Δεν υπάρχει αγριότερο θηρίο απ' τον άνθρωπο, όταν κατέχει δύναμη ίση με το πάθος του. (Πλούταρχος, ιστορικός συγγραφέας, βιογράφος)
• Η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει. Σε κάθε μεγάλη δοκιμασία θα βρούμε ανάμεσα στους ανθρώπους αδύνατους και ισχυρούς, ανόητους και σοφούς, καλούς και κακούς. (Αβραάμ Λίνκολν, Αμερικανός Πρόεδρος)
• Ο άνθρωπος, ο εφευρέτης ιδεών και μηχανημάτων, ο δημιουργός ποιημάτων και νόμων, είναι πλάσμα τραγικό και γελοίο. Είναι ένας ακατάπαυστος δημιουργός ερειπίων. (Οκτάβιο Παζ, συγγραφέας)
• Ο άνθρωπος, όταν τελειοποιείται, είναι το καλύτερο των ζώων. Όταν, όμως, αποχωρίζεται από το νόμο και τη δικαιοσύνη, είναι το χειρότερο όλων. (Αριστοτέλης, αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος)
• Ποιο το όφελος αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς με την εκμετάλλευση και κατόπιν ανακουφίζεις έναν με την ελεημοσύνη; Αν δεν υπήρχε το πλήθος των εκμεταλλευτών, δεν θα υπήρχε το πλήθος των εξαθλιωμένων. ( Άγιος Γρηγόριος Νύσσης)
• Ψάχνω να βρω έναν άνθρωπο. (Διογένης ο Κυνικός, φιλόσοφος)

Έκθεση εικόνων

{gallery}132114{/gallery}
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti