×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/131641

Χωματερές…

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017 19:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στο Ισραήλ, κοντά στο Τελ-Αβίβ, υπήρχε από το 1952 μέχρι το 1999 μια ανεξέλεγκτη, τοξική χωματερή σκουπιδιών, η ΗIRIYA, την οποία οι κάτοικοι αποκαλούσαν «βουνό με περιττώματα». Σήμερα αυτή η χωματερή, έχει μεταμορφωθεί σε περιβαλλοντικό θαύμα και αποτελεί case study για όλον τον κόσμο. Στη θέση του παλιού βουνού των “περιττωμάτων” υπάρχει σήμερα το πάρκο πρότυπο "Αριέλ Σαρόν", το οποίο απολαμβάνουν καθημερινά οι πολίτες, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες μονάδες ανακύκλωσης στον κόσμο. Το πάρκο είναι ανοιχτό στο κοινό με δεκάδες καθημερινές δράσεις. Σχολεία επισκέπτονται τον ειδικό χώρο εκπαίδευσης και οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ανακύκλωσης, συναυλίες διοργανώνονται στην κορυφή του βουνού με θέα την πόλη ενώ στις εγκαταστάσεις πρόκειται να λειτουργήσει και θέατρο 50.000 θέσεων!!! Υπάρχει, ακόμα, χώρος αναψυχής σε έναν καταπράσινο λόφο στο κέντρο του οποίου δεσπόζει μια υπέροχη τεχνητή λίμνη με ανακυκλούμενο νερό και τροπικά φυτά που ευδοκιμούν στην ευρύτερη περιοχή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν πρόσβαση στο πάρκο αυτό απλά για έναν περίπατο. Αυτήν τη στιγμή στο Χίριγια γίνεται διαλογή 3.000 τόνων οικιακών απορριμμάτων, 1.500 τόνων οικοδομικών υλικών και 250 τόνων οργανικής ύλης!!! Τα σκουπίδια μετατρέπονται σε καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό άρδευσης, ακόμα και σε έπιπλα κήπου.
Τα μη βιοαποικοδομήσιμα απορρίμματα που είχαν συγκεντρωθεί επί σειρά ετών στην περιοχή επικαλύφθηκαν από βιοπλαστικό το οποίο εμποδίζει τη διαρροή του μεθανίου κι επιτρέπει στη χλωρίδα και την πανίδα να αναπτυχθούν ξανά στο χώμα. Πάνω από το βιοπλαστικό βρίσκονται στρώματα χαλικιού και 1 μέτρο καθαρό χώμα που λειτουργεί ως ανυψωμένη βάση, εντός της οποίας ριζώνουν τα δέντρα και τα φυτά.
Στις παρυφές του βουνού λειτουργούν πλέον τρεις μεγάλες μονάδες ανακύκλωσης. Οργανικά υλικά που περισσεύουν από τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και κορμοί δέντρων ανακυκλώνονται και στη συνέχεια μετατρέπονται σε έπιπλα εξωτερικού χώρου και σε έργα τέχνης από το τοπικό εργαστήριο ξυλουργικής. Τα μπάζα των οικοδομών θρυμματίζονται σε χαλίκι, η ξηρή οργανική ύλη γίνεται αχυρόστρωμα και τα κοινά στερεά απόβλητα διαχωρίζονται και υποβάλλονται σε μια μηχανοποιημένη διαδικασία βιολογικής επεξεργασίας. Ειδικές "κουβέρτες” αναερόβιας χώνευσης μετατρέπουν τη λυματολάσπη σε βιοαέριο, το οποίο γίνεται επί τόπου ανανεώσιμη ενέργεια. Με αυτή την αποδοτική διαδικασία το πάρκο παράγει ηλεκτρική ενέργεια και πωλεί το πλεόνασμα στην επιχείρηση ηλεκτρισμού του Ισραήλ.
Σε αντιδιαστολή, στη Σπάρτη, λειτουργεί εδώ και 10ετίες ο ΧΑΔΑ Αφισού, ο οποίος δέχεται σήμερα ΟΛΑ τα σκουπίδια του Καλλικρατικού δήμου Σπάρτης. Ο ΧΑΔΑ αυτός, αν κι έχει κηρυχθεί παράνομος, λειτουργεί, αφού, διαχρονικά, τόσο η περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και ο δήμος Σπάρτης δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών, το οποίο θα απάλλασσε την περιοχή απ’ αυτήν την περιβαλλοντική βόμβα που μολύνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος, τα υπόγεια κι επιφανειακά νερά καθώς και τις καλλιέργειες σε μεγάλη απόσταση, υπονομεύει την υγεία, την ποιότητα ζωής των πολιτών, τις τοπικές υποδομές και τις αξίες γης, δρα αντι-αναπτυξιακά για την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχήςκαι αποτελεί όνειδος για την πόλη της Σπάρτης και τη Λακωνία ευρύτερα. Οι επιπτώσεις (πέρα από τα υπέρογκα πρόστιμα) στο τοπικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής είναι αναμφίβολα τεράστιες και, δυστυχώς, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί και αξιολογηθεί σε βάθος.
Είναι, γι’ αυτό, αναγκαίο να δρομολογηθεί άμεσα ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αφισού, το οποίο να έχει ως πρότυπο την ολοκληρωμένη αποκατάσταση που έγινε στη χωματερή Χιριγιέτ του Ισραήλ, ώστε να ωφεληθεί όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και η τοπική κοινωνία!
Το να γίνει μια απλή επιχωμάτωση του ΧΑΔΑ που θα ονομαστεί «αποκατάσταση» και να αφεθούν από κάτω να σαπίζουν τόσες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών 10ετιών που θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν το υπέδαφος, τα νερά, το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα επί αιώνες αιώνων, θα είναι μια καθαρή υποκρισία.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και ο δήμος Σπάρτης, οφείλουν να βάλουν υψηλές και απαιτητικές προδιαγραφές ολοκληρωμένης αποκατάστασης, οι οποίες θα δεσμεύουν αυστηρά την όποια μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αφισού Σπάρτης, με στόχο όχι μόνο την περιβαλλοντική διάσταση του σοβαρού αυτού θέματος αλλά και την αναπτυξιακή! Ας γίνει παράδειγμα ο δήμος Φυλής Αττικής, αντιπροσωπεία του οποίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο, επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ και το πάρκο Αριέλ Σαρόν στα 2016 και είχαν συνεργασία με τους εκεί αρμοδίους προκειμένου να αντλήσουν εμπειρία, ιδέες και πρακτικές, ώστε να τις αξιοποιήσουν στην αποκατάσταση της πρώην χωματερής των Άνω Λιοσίων, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει από το δήμο Φυλής, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Για να μπει όμως ΚΑΙ ο ΧΑΔΑ Αφισού σε μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης πρέπει πρώτα να τρέξουν, επιτέλους, οι διαδικασίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Σπάρτης. Η διελκυνστίδα που σοβεί ανάμεσα στο δήμο Σπάρτης και την περιφέρεια εδώ και χρόνια πολλά για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση των σκουπιδιών δεν αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν τη λύση του προβλήματος με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτή η λύση θα έρθει από την περιφέρεια ή το δήμο !
Όπερ έδει δείξαι!!!

Έκθεση εικόνων

{gallery}131641{/gallery}
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος