Θεατές και στη Ναυτιλία τα ελληνικά κόμματα

Τετάρτη, 08 Νοέμβριος 2017 20:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πρώτη δύναμη στα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αλλά και τρίτη πλέον στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι η ελληνόκτητη ναυτιλία, σύμφωνα με την έκθεση «The Review of Maritime Transport 2017».
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ελληνικά μερίδια έχουν αυξηθεί εις βάρος κυρίως των γερμανικών (που υποτίθεται ότι με τα μνημόνια θέλουν να υφαρπάξουν τον πλούτο της χώρας).
Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα όσον αφορά τη χωρητικότητα (309 εκατ. τόνοι dwt). Επίσης, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των πετρελαιοφόρων,
Συνοπτικά, οι πέντε κορυφαίοι εθνικοί πλοιοκτήτες όσον αφορά τη μεταφορά φορτίου είναι κατά σειράν η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη. Αυτές οι πέντε χώρες διαθέτουν μερίδιο 49,5% του παγκόσμιου στόλου.
Πάμε τώρα στα βαθιά της ιστορίας. Πώς και ενώ έχουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στη Ναυτιλία:
α) Ούτε ένα πλοίο από τα 380 που έχουν παραγγείλει οι Έλληνες εφοπλιστές δεν κατασκευάζεται σε ελληνικό ναυπηγείο. Μάλιστα οι εφοπλιστές δηλώνουν ότι δεν τολμούν να φέρουν πλοίο τους ούτε για μικροσυντηρήσεις.
(Απάντηση: Γιατί οι απεργίες που θα ξεσπάσουν δεν θα επιτρέψουν την καθέλκυση του πλοίου)
β) Γιατί δεν προσλαμβάνεται ούτε ένας Έλληνας ναυτικός στον ελληνικό στόλο αν και οι εφοπλιστές δηλώνουν ότι υπάρχουν 82.000 θέσεις (οι 28.000 άμεσα).
(Απάντηση: Γιατί πάλι οι συνδικαλιστές του χώρου ζητούν εθνικές συμβάσεις εργασίας και όχι διεθνείς)
γ) Γιατί δεν υπάρχουν Ναυτικές Σχολές επιπέδου από τις οποίες να αποφοιτούν πλοίαρχοι και άλλες ειδικότητες έτοιμοι για εργασία;
(Απάντηση: Γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας βγάζει ακόμη γιατρούς, αρχιτέκτονες και δικηγόρους που περισσεύουν και μένουν άνεργοι ή μεταναστεύουν, και όχι στελέχη για τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό που ενώ τους χρειαζόμαστε δεν τους έχουμε Σχολές ΑΕΙ, αλλά κάτι... ΙΕΚ).
Τέλος στην Έκθεση επισημαίνεται, πως «οι απεργίες στον Πειραιά μοιάζουν να έχουν σταματήσει μετά την ιδιωτικοποίησή του» με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι...

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος