Editor's Letter: Στο κάτω-κάτω, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του

Δευτέρα, 06 Νοέμβριος 2017 23:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, από την ολοκλήρωση μίας εξαντλητικής δίκης που τοποθέτησε στο εδώλιο την ελευθερία του Λόγου και την Ελευθεροτυπία, για να την δικαιώσει τελικά και μάλιστα πανηγυρικά.

Αναφέρομαι στην εκδίκαση της μήνυσης που είχε υποβάλει ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος, κατά του δημοτικού συμβούλου Σταύρου Αργυρόπουλου και της εφημερίδας «Λακωνικός Τύπος», με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου. Αφορμή είχε σταθεί η δημοσίευση άρθρου τριάντα ερωτημάτων που απηύθυνε ο τότε υποψήφιος Αργυρόπουλος στον πολιτικό του αντίπαλο Αργειτάκο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2014.

Η μήνυση (αναζήτηση ποινικών ευθυνών) που υπεβλήθη τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε σε δίκη έπειτα από δύο χρόνια έφτασε να καταρριφθεί, αφού η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης αθώωσε ομόφωνα αμφότερους τους κατηγορουμένους, κρίνοντας πως το δημοσίευμα ούτε συκοφαντικό ήταν, ούτε δυσφημιστικό, αλλά ούτε καν εξυβριστικό. Για την ιστορία, καταγράψαμε το σκεπτικό της με αρ. 1046/2016 σχετικής απόφασης, στην έκδοση του Σαββάτου 4/11/2017.

Εξάλλου, πώς θα μπορούσαν να κριθούν ως δυσφημιστικά ορισμένα ερωτήματα πάνω στο κρίσιμο για την κοινωνία θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της; Ερωτήματα δε, που συνειδητά δεν απαντήθηκαν. Διότι, όπως κατέθεσε μεταξύ πολλών ο ίδιος ο μηνυτής μας στην εν λόγω δίκη, δεν θα είχε πολιτική ωφέλεια αν απαντούσε.

Και αφού έχει περάσει ένας ήσυχος χρόνος έπειτα από τα προαναφερθέντα γεγονότα, απρόκλητα έρχεται σήμερα ο πρώην δήμαρχος να ζητά με εξώδικο την αποκατάστασή του, για το ίδιο δημοσίευμα των τριάντα ερωτημάτων, απειλώντας την εφημερίδα, αυτή τη φορά, με αναζήτηση αστικών ευθυνών (δηλ. χρηματική ικανοποίηση). Του πήρε, μάλιστα, πέντε χρόνια για να αισθανθεί ότι ορισμένα άλλα δημοσιεύματα της στήλης «Πλατείας το Ανάγνωσμα» του 2012 και του 2013, τον θίγουν!

Όση κατάπληξη κι αν μου προκαλεί αυτή η όψιμη ευθιξία του, η εφημερίδα έχοντας αποδείξει ότι δίνει βήμα διαλόγου, δημοσίευσε τις απόψεις του. Διατηρώ, ωστόσο, την πεποίθηση ότι με το εξώδικο αυτό, ο πρώην δήμαρχος συκοφαντεί την εφημερίδα και την εκδότρια.

Παρόλα αυτά, δηλώνω πως δεν θα τον ακολουθήσω στο δρόμο που έχει επιλέξει για να επικοινωνεί με την κοινωνία και να επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Δεν το έπραξα το 2010, όταν επέβαλε ντιρεκτίβα στους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του να μην δημοσιεύουν απολύτως τίποτα στον «ΛΤ».

Δεν το έπραξα κατά τα έτη 2010-2014, όταν, έχοντας την εξουσία ως δήμαρχος, στερούσε από την εφημερίδα νόμιμα έσοδα. Όταν απέκλειε τη μόνη πια νόμιμη ημερήσια εφημερίδα του νομού και αγνοούσε τις επιστολές της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη και τις αναφορές μας.

Δεν το έπραξα όταν επιχειρούσε να στερήσει από τους αναγνώστες μας την ενημέρωση, μη στέλνοντας τα δελτία τύπου της Δημαρχίας στον «ΛΤ».

Δεν το έπραξα το 2012, όταν μας εξύβριζε και μας δυσφημούσε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και μπροστά στις κάμερες, αποκαλώντας τον Λακωνικό Τύπο “φυλλάδα” και συκοφαντώντας μας δημόσια ότι “αυτή η εφημερίδα λέει αλήθεια κάθε τριάντα του Φλεβάρη”.

Δεν το έπραξα ακόμα κι όταν καταφρονούσε και διέσυρε στους λόγους του την εφημερίδα αλλά και προσωπικά την οικογένειά μου.

Αν και παραμένουν ακατανόητοι σε εμένα οι λόγοι που ο πρώην δήμαρχος επιδιώκει μέχρι και σήμερα το κλείσιμο και τη φίμωση του Λακωνικού Τύπου, δεν θα πράξω τίποτα από όσα δικαιωματικά θα μπορούσα.

Στέκομαι μόνο να ευχαριστώ το Θεό για τη δύναμη που μου δίνει, ώστε να συνεχίζω να πορεύομαι με ακλόνητες τις αξίες και τα ιδανικά μου. Ευχαριστώ και εσάς, τους χιλιάδες σταθερούς αναγνώστες και φίλους της δουλειάς του Λακωνικού Τύπου που μας το επιτρέπετε.

Στο κάτω-κάτω, όπως πολύ σοφά λέει χρόνια ο λαός μας, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του…*


* ή αλλιώς:
«Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη.»  Δημήτριος Καμπούρογλου

Χριστιάνα Χιώτη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος