Φύτεψε ένα δέντρο!

Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 20:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το ότι ο πλανήτης μας, το σπίτι μας δηλαδή, υποφέρει, είναι σ’ όλους γνωστό. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι έργο της φύσης, αλλά των απερίσκεπτων επιλογών της βιομηχανίας, που έχει επιδοθεί σ’ ένα ξέφρενο ανταγωνισμό, κι αυτό συνεπάγεται εγκληματική αύξηση των ρύπων της ατμόσφαιρας.
Έχουμε χάσει το μέτρο δυστυχώς, και δυο φορές δυστυχώς, δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Το γνωρίζουμε πως είμαστε υπεύθυνοι, όπως ποιούμε την νήσσαν. Γιατί; Δεν μας ενδιαφέρει να ζούμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας ανθρώπινα; Δεν μπορούμε να δούμε λίγα χρόνια μπροστά; Τι θα γίνει στο μέλλον, αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε μ’ αυτούς τους ρυθμούς;
Τι μπορούμε να κάνουμε; Πολλά, πάρα πολλά, αν συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνουμε ν’ αποικήσουμε άλλον πλανήτη, αλλά να σώσουμε αυτόν που ζούμε, γιατί η πλεονεξία μας τον έχει καταστρέψει. Δεν μας είναι απαραίτητα τόσα βιομηχανικά αγαθά. Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, περιορίζοντας την αλόγιστη χρήση τους.
Μπορούμε να περιορίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις θεομηνίες, καθώς και τις δραματικές αλλαγές, όπως το λιώσιμο των πάγων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών και τόσα άλλα; Με ποιον τρόπο; Με το να πιέσουμε τους ισχυρούς της γης, από τον …., (βάλτε όποιο επίθετο θέλετε), πλανητάρχη, ως τη δική μας κυβέρνηση, να σταματήσουν την αλόγιστη χρήσηπετρελαίου και κάρβουνου, η καύση των οποίων είναι υπεύθυνη για την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, για την τρύπα του όζοντος και για την άνοδο της θερμοκρασίας. Αν αυτά σας φαίνονται κινέζικα, ρωτήστε τους ειδικούς να σας τα εξηγήσουν.
Πώς μπορούμε να πιέσουμε τους ισχυρούς; Με επιστολές διαμαρτυρίας, με πορείες και συμβολικές καταλήψεις ρυπογόνων εργοστασίων, στα οποία δεν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, και κυρίως να ενισχύσουμε τους φορείς εκείνους, όπως την Greenpeace, που μάχονται καθημερινά να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και η σωτηρία αγρίων ζώων.
Χρειάζεται ν’ αποκτήσουμε παιδεία περιβαλλοντική. Όμως, αν την αράξουμε στον καναπέ, αν κοιτάμε μόνο τη βολή μας, αν δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται γύρω μας, αν η ευαισθησία και η αγωνία μας σταματά στο τι θα καταφέρει φέτος η ομάδα μας, ή ποιος θα νικήσει στο χαζοσίριαλ, τότε χάνουμε την αξία μας σαν άνθρωποι και παύουμε να διαφέρουμε από τα συμπαθή τετράποδα. Μόνο που αυτά δεν σκέπτονται. Σκεπτόμαστε όμως εμείς;
Αν αυτά φαντάζουν δύσκολα για σας, μπορείτε να φυτέψετε ένα δέντρο. Παντού. Οπουδήποτε. Από τη νεραντζιά που έκοψαν κάποιοι στο πεζοδρόμιο γιατί τους ενοχλούσε, ως έναν ξερότοπο. Δώστε ζωή στο χώρο που ζούμε. Το δέντρο δεν ζητάει, παρά μονάχα το σεβασμό κι ένα κουβά νερό. Χαρίζει όμως πάρα πολλά.
Σκεφτείτε πόσα πουλιά θα κουρνιάσουν το βράδυ στα κλαδιά του, πόσο θα μοσχοβολούνε τα άνθη του κάθε άνοιξη, πόσο οξυγόνο θα παράγει και θα κάνει τη ζωή μας πιο υγιεινή. Σκεφτείτε ακόμα πως τα εγγόνια σας θα λένε, μετά από πολλά χρόνια: «Το δέντρο αυτό το φύτεψε ο παππούς»
Περάστε από το γραφικό Γαλαξίδι. Πριν πολλά χρόνια, οι κάτοικοι φύτεψαν το μικρό ακρωτήρι, ξερόβραχος σκέτος, με πεύκα. Σήμερα περπατάς εκεί και νομίζεις πως βρίσκεσαι στον παράδεισο. Το κύμα σε χαϊδεύει και τα πεύκα σου μιλάνε!
Κάντε μια βόλτα ως τις Κολλίνες, δίπλα μας είναι, και περάστε μέσα από το υπέροχο δάσος που φύτεψαν οι κάτοικοι πριν πενήντα περίπου χρόνια. Χιλιάδες πεύκα, το ένα κολλητά με το άλλο, σαν παραταγμένοι στρατιώτες στην απόδοση τιμών. Αν το Γαλαξίδι είναι παράδεισος, οι Κολλίνες είναι κάτι παραπάνω. Τεράστια προσπάθεια, μέγα το αποτέλεσμα! Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν ζωή στον τόπο τους, κι έκαναν τη χώρα μας ομορφότερη.
Κι ο δικός μας τόπος μπορεί να γίνει καλύτερος. Πολλοί λόφοι παραμένουν ξεροί και περιμένουν τους Λάκωνες να τους δώσουν ζωή. Ενδεικτικά αναφέρω το λόφο του Άη Θύμη, πάνω από τον Κεφαλά, πηγαίνοντας προς Χρύσαφα, που έχει μόνο καμιά εικοσαριά δέντρα. Μπορεί να γίνει καταπράσινος, αν το θελήσουμε, όπως και οι λόφοι μετά τα Χρύσαφα, πηγαίνοντας προς Αγριάνους.
Επίσης ο λόφος πάνω από την Αρεόπολη μπορεί να γεμίσει με πεύκα. Εκεί αντιτίθενται οι Μανιάτες, που υποστηρίζουν, (πολύ κακώς), πως το χαρακτηριστικό της Μάνης είναι το ξερό τοπίο, κι όχι τα δέντρα. Αυτό έχει χαρακώσει τις καρδιές τους και τους έχει δέσει με τον τόπο τους. Τους προτείνω λοιπόν να κάνουν ένα πείραμα: Να δεντροφυτέψουν αυτό το μέρος, και θα δουν τις καρδιές τους να μαλακώνουν και να δένονται πιο πολύ, με το πιο όμορφο πια τοπίο.
Φυτέψτε, φίλοι μου, ένα δέντρο οπουδήποτε. Είναι μια πράξη που και σ’ εσάς θα δώσει χαρά, αλλά θα προσφέρει πολλά καλά στο μέλλον. Κοιτάξτε μακριά. Ένα τίποτα είμαστε στο σύμπαν. Ας κάνουμε αυτό το τίποτα πιο ανθρώπινο, και ας τείνουμε χείρα βοηθείας στη μητέρα φύση να συνέλθει.
Αν δεν είναι μεγάλη ανάγκη, ας μη χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας. Καλό είναι το ποδήλατο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Ας κάνουμε τα παιδιά μας ν’ αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Έχουμε χρέος μέγα απέναντι στη γη που μας φιλοξενεί, απέναντι στις μελλούμενες γενιές!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος