Επάγγελμα… δημοσκόπος

Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016 20:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η δημοσκόπηση είναι όπως η… κολονοσκόπηση. Και οι δυο ερευνούν προληπτικά και… σε βάθος! Η μεν την πρόθεση της ψήφου, η δε την… πρόθεση του καρκίνου.
Η διαφορά είναι ότι, ενώ η πρώτη σε παραμυθιάζει τηλεοπτικώς και ασυστόλως, η δεύτερη σε προλαβαίνει… από του χάρου τα δόντια!
Τα επαγγελματικά ωστόσο, αντιστρόφως ανάλογα. Ο γιατρός του ΕΣΥ… τρεις κι εξήντα, ενώ ο άλλος… Δημοσκόπος, σου λέει. Με εταιρική δραστηριότητα. Και επιστημονική σφόδρα! Αυτές είναι δουλειές…
Μόνο που εγώ, μόλις ακούω «εταιρεία», κουμπώνομαι ελαφρώς. Μόλις δε… και «επιστημονική», ξανακουμπώνομαι.
Επειδή δε το τελικό «προϊόν» κάθε δημοσκοπικής εργασίας είναι στατιστικό, και επειδή με τις «στατιστικές» την έχω την… αλλεργία μου επίσης, είτε μέσα πέσει η δημοσκόπηση, είτε πλήρως ρεζιλευτεί, μένω εντελώς αδιάφορος. Ή… εντελώς δύσπιστος.
Βεβαίως, δεν είμαι εγώ, που θα ακυρώσω τις εταιρείες δημοσκόπησης. Τα πτυχία Κοινωνικών Επιστημών, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τών στελεχών τους.
Που θα διαγράψω συλλήβδην ή θα θεωρήσω περιττές, όλες τις έρευνες κοινωνικού χαρακτήρα ή όλες τις «έρευνες αγοράς» -ας πούμε-, που είναι ίσως χρήσιμες στις διάφορες επιχειρήσεις.
Εκείνο όμως που δε θέλω, είναι να με… αγγίζει κάθε λίγο και λιγάκι η… χειραγωγική αύρα τής μιας ή της άλλης πολιτικής δημοσκόπησης.
Πραγματικά με ενοχλεί η πρεμούρα των δημοσκόπων, που λίγους μήνες μετά τις εκάστοτε εκλογές πιάνουν δουλειά, αγκαλιά με τα ΜΜΕ, για να αποκρυ-πτογραφήσουν -φτου κι απ’ την αρχή- την εκλογική βούληση ενός λαού πολυτραυματία -που… άλλη έννοια δεν είχε- και να μου πουν «το προβάδισμα» ή αλλιώς, ποιο κόμμα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση μετά από… κάτι χρόνια!
Λες και οι εκλογές γίνονται απλώς για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις!
Και δώσ’του οι πίνακες και τα διαγράμματα και δώσ’του μια ακαταλαβίστικη ορολογία με τα… «ποιοτικά στοιχεία» και τη «σημειακή εκτίμηση» και το «διάστημα εμπιστοσύνης» και τη «χρονοσειρά» και άλλα που δε θυμάμαι.
Τα δε ευρήματα… σε δεκαδικά ψηφία, για να με θαμπώσουν με την… ακρίβεια της μέτρησης. Με κάτι πανέμορφα… «εκλογική επιρροή 34,1%…» και κάτι… «διαφορά στην πρόθεση ψήφου 0,02%!…». Όχι παίζουμε. Έτσι μετριέται η αξιοπιστία και το επιστημονικό κύρος του επαγγέλματος. Σε… δέκατα και εκατοστά!
Άλλο, αν οι ερωτήσεις είναι «φτιαγμένες» για να εκμαιεύσουν… επιθυμητές απαντήσεις, αν οι ερωτώμενοι λένε συνήθως… ό,τι τους κατέβει και αν οι προβλέψεις κινούνται πάντα μέσα στα «όρια του στατιστικού λάθους!!».
Έχω αισθανθεί πολλές φορές στο παρελθόν να με… δουλεύουν δημοσκοπικώς όταν… «τόσες μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην παράσταση νίκης… η ΝΔ», και να με… παραδουλεύουν, όταν… «πρώτο κόμμα η ΝΔ, με πρωθυπουργό… τον Τσίπρα!!».
Όπως και έχω αισθανθεί να με προσβάλει το όλο κύκλωμα των εμπλεκομένων στη διαδικασία της δημοσκοπικής χειραγωγίας, με τα Κόμματα να κάνουν τις… μυστικές τους δημοσκοπήσεις, την Εταιρεία να «βγάζει» τη… μέτρηση, όπως τη θέλει ο «πελάτης», την Τηλεόραση να την… γιγαντώνει ή να την… υποβαθμίζει με τον τρόπο της, για να με βάλουν όλοι μαζί στο… κλίμα τους και στο… βρακί τους!!
Με τούτα και με τ’ άλλα δηλαδή, η… φάμπρικα «εταιρείες δημοσκόπησης» τείνει να εξελιχθεί σε ένα ακόμη καθεστώς, μετά τα «Μέσα», το Διαδύκτιο, τους Οίκους Αξιολόγησης, τη Μόδα, τη Διαφήμιση και τα λοιπά, που καταδυναστεύουν άμεσα τη συνείδηση και έμμεσα τη ζωή του ανθρώπου.
Καλά «τις» είπε ο Καμένος «Νονούς της πολιτικής».
Και είθε η πρόσφατη «ανορθόδοξη» δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ να είναι η αρχή για την αλλαγή της δημοσκοπικής μας φιλοσοφίας.
Όχι ότι μας φώτισε η Εφημερίδα με τα ποσοστά της «δημοφιλίας» τών κυβερνώντων, αφού ο κόσμος το’χει τούμπανο…, αλλά έδωσε ένα τελοσπάντων δείγμα… απειθαρχίας στο κατεστημένο των πολιτικών γκάλοπ. Εκτός κι αν η επόμενη δημοσκόπηση μάς τα πει ανάποδα… Σύνηθες!
Προσωπικώς, αυτού του είδους τις σφυγμομετρήσεις τις βρίσκω, το λιγότερο αλυσιτελείς. Το σίγουρο κέρδος που αποφέρουν είναι οι μπάζες των «Εταιρειών Δημοσκόπησης».
Και καλά, όταν οι μπάζες προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Όταν όμως προέρχονται από κρατικούς φορείς;
Δεκάδες συμβάσεις με το Δημόσιο - σου λέει η Διαύγεια- και εκατομμύρια τα ευρώ συνθέτουν το σκηνικό της σχέσης του κράτους με τις γνωστές μεγάλες δημοσκοπικές εταιρείες.
Μόνο για τον περίφημο «Υγειονομικό Χάρτη» πληρώσαμε 6 εκατομμύρια στους δημοσκόπους, κι ας παραμένουν τα νοσοκομεία μας… ο θεός να σε φυλάει. Χοντρά τα λεφτά και αδικοσκοτωμένα!
Αλλά δείτε -δειγματοληπτικώς- και κάτι… ψιλά, πού τελικώς όμως γίνονται… χοντρά, γιατί είναι πλήθος:
Πενηνταπέντε χιλιάδες… η έρευνα για «τις ξενοφοβικές τάσεις» και άλλα τόσα για «την προτίμηση των Ελλήνων στα κατεψυγμένα ψάρια»!
Τρέχα γύρευε δε, πόσο μας στοιχίζουν τα exit poll και πόσο οι… περιοδικές δημοσκοπήσεις που είναι, παρακαλώ, από τα κονδύλια που παίρνουν τα κόμματα για… «ερευνητικούς σκοπούς»!!
Και μην ακούω ότι τα λεφτά είναι του ΕΣΠΑ γιατί μου ανεβαίνει η πίεση.
Πάντως, πρέπει να ήρθε… η ανάπτυξη στις εταιρείες δημοσκόπησης.
Έχουν αρχίσει να μοιράζουν πόντους και δώρα και λεφτά, πέντε ευρώ «το κομμάτι» για κάθε συμμετοχή τού… τακτικού εθελοντή σε έρευνα online!
Είναι η ιντερνετική δημοσκόπηση. Η μοντέρνα.
Όπως και να’ναι πάντως, η τηλεφωνική έχει άλλη χάρη:
- Να σας κάνουμε… δημοσκόπηση, σου λέει.
- Άσε με κοπέλα μου στο χάλι μου, της λες.
- Καλέ, δεν είναι τίποτα. Δείγμα παίρνουμε, θα δείτε…
Και μέχρι να το καταλάβεις, σ’έχει… δημοσκοπήσει και λες κι ευχαριστώ.
Σου φωνάζει στο μεταξύ η σύζυγος από μέσα… «ποιος ήταν…», της λες «με… δημοσκοπήσανε», σου λέει «καλά σε κάνανε, τέτοιος χαζός που είσαι», σου λέει και… «ποιος δίνει την σήμερον ημέραν προσωπικά δεδομένα» και μετανιώνεις πικρά, καθότι καί… σπεκουλαρισμένος καί… «δαρμένος»!!
Γι’ αυτό σας είπα… Δύο κακών προκειμένων, το μη χείρον… κολονοσκόπηση!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti