Η TTIP

Πρόκειται για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η μυστικότητα των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώθηκε ύστερα από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace, η οποία καλεί τους Έλληνες βουλευτές και Ευρωβουλευτές να πάρουν θέση. Να τοποθετηθούν δημόσια και καθαρά απέναντι στην εκκολαπτόμενη συμφωνία, όπου οι κίνδυνοι από την οικονομική, εμπορική και επενδυτική εισβολή είναι πλέον ορατοί.

Το παγκόσμιο σύστημα του κεφαλαίου διευρύνοντας ολοένα και περισσότερο την επιρροή του εισβάλλει σταθερά στις κοινωνίες των λαών. Χρησιμοποιώντας την τεράστια οικονομική ευρωστία που διαθέτει αξιοποιεί τη διεθνή συγκυρία και διεισδύει στις οικονομίες, ιδιαίτερα των ασθενέστερων χωρών, με στόχο την απόλυτη εξάρτηση και εκμετάλλευση. Η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου στα χέρια του είναι η κυρίαρχη επιλογή του. Με συνεχείς αναδιπλώσεις και μεταλλάξεις για την εξεύρεση αρτιότερων τρόπων αφαίμαξης και συσσώρευσης της εργατικής προσφοράς αναζητεί νέες κατευθυντήριες γραμμές προσέγγισης, εξαπάτησης και χειραγώγησης..
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται πέρα από την Ευρώπη, θα είναι υπεράνω των κρατικών νόμων, δε θα μπορούν να προσβληθούν από τις Κυβερνήσεις και η εφαρμογή τους θα είναι υποχρεωτική.
Με τη συγκεκριμένη πρόταση δίνονται υπερεξουσίες στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις - μονοπώλια και ολιγοπώλια - των οποίων οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Έτσι, κοινωνικά και οικονομικά κεκτημένα υπονομεύονται, ιδιαιτερότητες και θεσμοί εξομοιώνονται, ο έλεγχος και η εξάρτηση ολοκληρώνονται και παγιώνονται. Το προτεινόμενο υπερατλαντικό μοντέλο οικονομικής δικτύωσης έρχεται να διαγράψει και να εξαλείψει οτιδήποτε διαφορετικό, προοδευτικό και ανθρώπινο. Να σαρώσει, να εκμηδενίσει και να ισοπεδώσει αρχές, αξίες, πολιτισμούς και κουλτούρες ρίχνοντάς τα στον αδηφάγο μύλο της παγκοσμιοποίησης.
Οι επιπτώσεις στη χώρα θα είναι πολύ σοβαρές ως καταστροφικές. Θα επέλθει αλόγιστη και ανεξέλεγκτη κατάκλιση της αγοράς με πλήθος μεταλλαγμένων, αφού θα αρθούν οι εμπορικοί φραγμοί και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της διατροφικής ασφάλειας θα εξασθενήσουν. Η απρόσκοπτη παρέμβαση στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τον ορυκτό πλούτο θα επιδράσουν αρνητικά την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και την ενέργεια, το κλίμα και γενικότερα το περιβάλλον. Όλες οι δραστηριότητες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και τις επιδιώξεις υπερατλαντικών εταιριών, των οποίων τα συμφέροντα δεν ταυτίζονται με αυτά της χώρας. Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε βάρος των εργαζομένων ακόμη και στα προσωπικά δεδομένα. Όμως πιο πολύ απειλούνται οι κοινωνικές και οι πολιτικές δομές, οι διαχρονικά σφυρηλατημένες ανθρωπιστικές αξίες και συμπεριφορές, η δημοκρατία, η εθνική ταυτότητα και η κυριαρχία, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά, οι παραδόσεις, τα έθιμα και τα ιδανικά.
Ο κατευθυνόμενος αυτός ολοκληρωτικός μανδύας πρέπει να εμποδιστεί και να μην τεθεί σε εφαρμογή. Η ανάπτυξη των λαών μέσα από αυτές τις άχρωμες, ξενόφερτες και υποκριτικές εισβολές είναι απατηλή, ουτοπική και ψευδής. Παραμονεύουν οι υστερόβουλες διαθέσεις των κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι με το πρόσχημα της διάνοιξης νέων αγορών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση νέων μεθόδων αντιμετώπισης των προβλημάτων επιχειρούν νόμιμα και μόνιμα να ελέγχουν και να διαχειρίζονται όλες τις μονάδες παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης. Οι ευθύνες των λαών είναι μεγάλες. Όσο το πνεύμα και η συνείδηση δε μεταλλάσσονται, αλλοτριώνονται, αλλά παραμένουν ακόμη ακέραια και πατριωτικά δε θα ενδώσουν στα κελεύσματα των παπαγάλων και των πληρωμένων εγκάθετων. Είναι ανάγκη να υπάρξει γενικευμένη επιστράτευση, αντίδραση και αντίσταση απέναντι στη νέα μορφή εξάρτησης, κατάκτησης και υποδούλωσης.

Υ.Γ. Ήδη η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Ομπάμα στο Βερολίνο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti