Τα παιδία παίζει

Τετάρτη, 14 Ιανουάριος 2015 20:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα παιδία παίζει

Πριν από λίγο καιρό αναφερθήκαμε στην απαράδεκτη ρύπανση-βεβήλωση της προτομής του Πέτρου του Λαμπαδάριου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, που βρίσκεται στο πάρκο της Ευαγγελίστριας. Έκτοτε, παρά την δημόσια έκκλησή μας, κανείς από τους δημοτικούς μας άρχοντες δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάστασή του και η προτομή του μεγάλου συμπατριώτη μας μουσικού παραμένει ως έχει!
Σαν να μην έφτανε αυτή η αθλιότητα, έτερα νεαρά άτομα διέπραξαν νέο ανοσιούργημα ρυπαίνοντας-βεβηλώνοντας τις προτομές του τέως δημάρχου Σπαρτιατών Ηλία Γκορτσολόγου (1926-1941), στον οποίο η Νέα Σπάρτη οφείλει την ύδρευσή της και του μεγάλου δωρητή Ευαγγέλου Ι. Φιλιππόπουλου (1903-1986). Από την υπογραφή του βέβηλου, που είναι η ίδια και στις δύο προτομές, προκύπτει πως είναι ένα και το αυτό άτομο το οποίο θεώρησε ως σπουδαίο κατόρθωμα να βάψει τα πρόσωπα των αειμνήστων συμπολιτών μας με μαύρο και κόκκινο χρώμα!
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τις πράξεις αυτών των  νέων. Ναι, το αίμα τους «βράζει» και νομίζουν  ότι μ’ αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την αμφισβήτησή τους στο κατεστημένο (;) ή ικανοποιούν την ψυχολογική τους ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προξενήσουν μια αντιαισθητική ρύπανση στο αστικό μας περιβάλλον κι επιπλέον να προσβάλλουν τη μνήμη κάποιων σημαντικών προσώπων, τα οποία οφείλουμε ως κοινωνία να τιμούμε για την προσφορά τους.
Τα αμερικανόφερτα «γκράφιτι», που ανέδειξαν σημαντικούς καλλιτέχνες του δρόμου, έχουν να παρουσιάσουν σπουδαία έργα σε πλάτες άχαρων πολυκατοικιών, σε τσιμεντένιες πλευρές δρόμων και γεφυριών, σε πάρκα και σε άλλα σημεία. Στο νου μου έρχονται αυτή τη στιγμή τα γκράφιτι που στολίζουν το πάρκο Γουδέ στην πόλη μας και αυτά που συναντάει κανείς πηγαίνοντας από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα μέσω της Λαγκάδας του  Ταϋγέτου. Τα τελευταία, μάλιστα, πέρα από την αισθητική τους ομορφιά, μεταδίδουν στον ταξιδιώτη πλήθος από φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα για την προστασία του βουνού και του δάσους.  
Αυτό που γίνεται, όμως, στην πόλη μας, είναι προκλητικό, αντιαισθητικό και άνευ ουσίας. Μας προσβάλλει, ως τοπική κοινωνία, όταν ανεχόμαστε να ρυπαίνονται τα μνημεία, που στήθηκαν για να τιμηθούν οι τοπικοί μας ήρωες, τα ιστορικά ή αθλητικά γεγονότα που συνδέονται με την Σπάρτη, σημαίνουσες προσωπικότητες της περιοχής μας και τα ατυχή  δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια. Κι όλα αυτά για να «εκτονωθούν» κάποιοι ορμητικοί νεανίες!
Ενθυμούμαι, με πόνο ψυχής, τι τραβάγαμε κάθε νέα σχολική χρονιά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, όπου εθήτευσα ως Εκπαιδευτικός Λειτουργός επί δώδεκα συναπτά έτη, όταν επανερχόμαστε από τις θερινές διακοπές και βρίσκαμε το ανατολικό μέρος του διδακτηρίου γεμάτο από χυδαία γκράφιτι, τα οποία έπρεπε να σβησθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε στον Αγιασμό για την έναρξη του διδακτικού έτους να μην έλθουν οι μαθητές μας και οι γονείς τους αντιμέτωποι με την πιο ανόητη αισχρότητα. Κι αυτό σήμαινε χρηματικά ποσά που τα είχαμε ανάγκη για άλλες λειτουργικές ανάγκες του Σχολείου!
Οι νεαροί «επαναστάτες» θα πρέπει να καταλάβουν πως σε κάποια πράγματα υπάρχουν όρια που δεν επιτρέπεται να τα υπεβεί κανείς! Ας αναζητήσουν άλλους πιο παραγωγικούς και γόνιμους τρόπους για να εκδηλώσουν την αμφισβήτησή τους και να εκφράσουν τις ιδέες τους. Η ασέβεια, η καταστροφικότητα, ο μηδενισμός και η υποκουλτούρα δεν συνιστούν πρόταση ζωής και οδηγούν πάντοτε σε προσωπικά διέξοδα, που συνθλίβουν το άτομο και το  κατατάσσουν στο περιθώριο της ζωής.
Μακάρι η αναφορά μας αυτή να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό μικρών και μεγάλων. Να σταματήσει αυτή η αντικοινωνική συμπεριφορά και να αντικατασταθεί με μια πρόταση ζωής! Για να πάψουν οι «οργισμένες γραφίδες» να μας πληγώνουν αναίτια, θυμίζοντας κακομαθημένα παιδιά που παίζουν! Κι ο Δήμος Σπάρτης ας φροντίσει σύντομα να αποκαταστήσει τα μνημεία της πόλης μας στην πρώτη τους μορφή!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti