Μάνη: Η Αξία της πέτρας

Πέμπτη, 21 Ιούλιος 2016 20:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μάνη: Η Αξία της πέτρας

του Μανιάτη δημοσιογράφου Κυριάκου Καλκάνη

-Για να πας στη Μάνη θέλεις μία ημέρα.
-Για να γυρίσεις τη Μάνη θέλεις τρεις ημέρες.
-Για να περπατήσεις τη Μάνη θέλεις τρεις μήνες.
-Για να ζήσεις τη Μάνη θέλεις τρεις ζωές !!!


ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ του καλοκαιριού, όταν η ήλιος χτυπάει ανελέητα, από το έδαφος σηκώνεται πυκνός καυτός αέρας κάνοντας τα τοπία να τρέμουν. Οι πυρωμένες ξερολιθιές, στολισμένες με φραγκοσυκιές,  μοιάζουν να σαλεύουν, τα αδειανά πυργόσπιια με τις ξεδοντιασμένες πολεμίστρες θαρρείς κινούνται και τα έρημα χωριά αναδύοντας μέσα από κύματα ζέστης σαν οπτασίες.

Τότε, σαν μαγεμένος από το ιδρωμένο όραμα του μεσημεριού, βλέπεις ξαφνικά μέσα στα έρημα πέτρινα σοκάκια να περνάει μία μαυροφορεμένη γυναίκα, να βγαίνει από την πέτρα και να ξαναμπαίνει πάλι σ' αυτήν.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ενός τόπου θρυλικού, όπου η σκιά και το φως συνυπάρχουν πάντα σε ίσες δόσεις. Αναμφίβολα η Μάνη, όλη η Χερσόνησος έως το Ταίναρο, είναι ένας τόπος που γεννά ακραία συναισθήματα. Δεν γίνεται να έρθεις εδώ και να φύγεις με «Ναι μεν, αλλά»!!! ή θα φύγεις άρον άρον. Ο τόπος είναι φορτισμένος και να αλλάξεις εσύ κάτι μοιάζει απίθανο. Είναι η άγρια ομορφιά του τοπίου με τις κοφτερές στουρναρόπετρες, τα αχανή φραγκοπερίβολα, το άνυδρο βασίλειο των φιδιών και της ανίκητης σαύρας. Οι καταφαγωμένες με αμέτρητα σπήλαια ακτές, το ακραίο τοπίο στο Ταίναρο και οι μεγαλιθικές εκκλησίες σύμβολα μιας αδυσώπητης πίστης. Είναι οι πυργοκατοικίες ενός αιώνιου πόλεμου. Ο ανατριχιαστικός βοριάς που σφυρίζει μέσα από τα πυργόσπιτα ένα αρχαίο, πανάρχαιο μοιρολόι, η ιστορία του τόπου γραμμένη σε εκατοντάδες δρόμους της Ελλάδας. Ιστορία αυτών που εθελοντικά έφευγαν, πολεμούσαν, σκοτώνονταν ή ξαναγύρναγαν στα χωράφια τους γιατί έτσι ένοιωθαν το καθήκον τους.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ το απροσδιόριστο αρχαίο που μοσχοβολάει στα θυμαρολίβαδα του Ταινάρου και θυμίζει τον «Ασφοδελοπιμώνα» του Κάτω Κόσμιου, η φήμη, στο στερεότυπο του Μανιάτη, της Μανιάτισσας, το Μανιάτικο γενικώς που βάφει τον τόπο πιο μαύρο από το μαύρο κεφαλομάντηλο, είναι η «Κορώνα μου», η πιο συνηθισμένη φιλική προσφώνηση εδώ. Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα που δεν θα σας αφήσουν να έρθετε στη Μέσα Μάνη αν ψάχνετε ανακούφιση από το δικό σας αιχμηρό κόσμο. Το ταξίδι αυτό έχει ένταση, δεν περνάει ποτέ αδιάφορο.

ΑΝΟΙΞΤΕ τα μάτια σας σε μία πανάρχαιη πατρίδα, σε μία ζώσα μνήμη και ανακαλύψτε την πιο «Ελληνική» Ελλάδα. Αμήν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti